Forum Syds samarbetsorganisation Eurodad kritiserar Sveriges skatterapportering och samarbetsvilja på punkt efter punkt.
Enligt Eurodad uppgår skatteflykt genom olagliga pengaflöden i utvecklingsländer till cirka 7 400 miljarder kronor per år, varav det mesta är skatteflykt av multinationella företag. Det kan jämföras med det totala biståndet i världen som uppgår till cirka 850 miljarder kronor.
Omfattningen av skatteflykten framgår i den rapport som Eurodad tagit fram inför EU-toppmötet som inleds på torsdag.
Inom EU diskuteras nu krav på företag att redovisa sina verkliga ägare och att separatredovisa hur verksamheten ser ut i alla de länder där bolaget finns representerat.
Frankrike beskrivs som ett land som vill genomföra krav på redovisning av företagens verksamhet och ägare.
Sverige beskrivs inte som en föregångare. Kritiken mot Sverige rör flera punkter:
- Sverige anser att om företag ska redovisa sina verkliga ägare offentligt bör vara en nationell fråga, inte en EU-fråga.
- Sverige stödjer inte aktivt EU-lagstiftning om att företag ska separatredovisa sin verksamhet i de länder där de är verksamma.
- Sverige har inte arbetat för separatredovisning i samarbetsorganisationen de industrialiserade ländernas ekonomiska samarbetsorganisation OECD.
- Sverige stödjer inte offentliga register av företags verkliga ägare inom EU:s anti-pengatvättsdirektiv.
- Sverige stödjer inte en konvention om en global pengaöverförings-standard för att undvika pengatvätt.
- Sverige tar inte ställning för ett FN-organ för skattekontroll, utan anser att arbetet bör äga rum i OECD.
- Sverige erkänner problemet med skatteflykt i biståndsarbetet, men har inte vidtagit några konkreta åtgärder.
- Företag som får assistans av Swedfund behöver inte separatredovisa sin verksamhet i de olika länder där de är verksamma. Swedfund gör inte tillräckligt för att se till att de företag som får stöd inte använder skatteparadis.
- Sveriges egen transparens när det gäller företags skatter och deras verkliga ägare beskrivs av Eurodad som medelmåttig (mediocre):
“The level of transparency around companies’ tax payments and beneficial ownership is mediocre. Neither country-by-country reporting nor public information on beneficial ownership is available.”
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.