Sverige uppfyller inte sina åtaganden att ta emot 1 900 kvotflyktingar årligen. 423 personer har sedan 2007 gått miste om skydd i Sverige. Nu öppnar V, MP och FP för att justera kvoten.
Sedan 2007 har Sverige åtagit sig att ta emot 1 900 kvotflyktingar årligen, men totalt 423 av dessa platser har försvunnit.172 av de flyktingar som kom på förra årets kvot skulle egentligen ha kommit 2012, då Sverige endast tog emot 1 728 kvotflyktingar. I snitt har 60 platser varje år gått förlorade.
– När vi inte når målet med säg hundra eller tvåhundra personer, då är det hundra eller tvåhundra personer som längre fram inte kommer att kunna tas ut som kvotflyktingar. Vi börjar om från noll varje år, säger Oskar Ekblad, chef för flyktingkvoten på Migrationsverket, till Svenska Dagbladet.
Migrationsminister Tobias Billström säger att han är nöjd med Migrationsverket jobb.
– Det är mycket bra tycker jag. Det är dessutom Europas största ambition.
– Målsättningen bör alltid vara att det är 1900 som ska överföras, allt under det är naturligtvis något man måste arbeta med, säger Tobias Billström till Svenska Dagbladet.
Vänsterpartiets Christina Höj Larsen, Miljöpartiets Maria Ferm och Folkpartiets Hans Backman anser att regeringen borde låta det antalet som inte hunnit komma till Sverige under ett år på nästa möjliga år, så att inga platser försvinner.
– Jag tycker att de gånger vi inte uppnår kvoten ska de föras över. Jag tycker att det är ett åtagande per år vi har tagit och då förväntar jag mig att vi tar emot alla de människorna, säger Christina Höj Larsen, till Svenska Dagbladet.
För Tobias Billström är en sådan lösning inte aktuell i dagsläget.
– Jag tycker att det viktigaste bör vara att man alltid satsar på att ha så hög måluppfyllelse under ett år som möjligt.
– Vi måste också vara medvetna om att vi nu har ett stort antal asylsökande, och det påverkar också hur stor förmåga som finns hos kommunerna att ta emot nyanlända, säger Tobias Billström.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.