
Recension Teater Kaleidos “Vasadottern” innehåller stoff nog för att fylla ut en hel Netflixserie, men lyckligtvis får berättelsen om Gustav Vasas vilda dotter Cecilia formen av en underhållande timslång teatermonolog.
Vasadottern på Fri Scen på Kulturhuset Stadsteatern är en föreställning om att vara kvinna. På 1500-talet och nu. Det är också en föreställning om att förlora makt, rikedom och värde. Ett angeläget tema för en publik vars omvärld är i gungning.
Teater Kaleido, som grundades 2011, drivs av Amy Alsegård och Cecilia Säverman. Vasadotterns regissör är Judith Hollander som bland annat gjort många uppskattade feministiska monologer tillsammans med skådespelaren Kim Anderzon på 80- och 90-talet.
Cecilia Säverman, som står för Vasadotterns idé, manus och skådespeleri, har samma sceniska utstrålning och tajmning som den Anderzon ägde.
Den trånga kostymen
Vasadottern är en rolig föreställning, även om Cecilia Vasas liv tar samma dystra väg som så många av historiens kvinnor. Säverman jämför Vasadottern med Ibsens Hedda Gabler. När Cecilia Vasa kämpar, älskar och äventyrar på scen tänker jag på fler tragiska kvinnoporträtt. Kvinnor som Billie Holiday och Edith Piaf som inte fått plats i den trånga kostym männen erbjudit.
De i publiken som följt serien Wolf Hall på SVT vet att maktspelet i de unga nationalstaterna inte var nådigt, varken för män eller för kvinnor.
Det gungade rejält även i Sverige när Cecilia Vasa levde (1540–1627). Gustav Vasas söner Erik XIV och Johan III kastade varandra i fängelse, och för döttrarnas giftermål satte Gustav Vasa upp rekordhöga utgångsbud (brudskatten) när Sverige skulle formas och sättas på den europeiska kartan.
Inget fick gå fel när döttrarna skulle giftas bort. När Cecilia Vasa skulle giftas bort gick allt fel.
Cecilia Vasa var välutbildad och vacker, men hon levde inte riktigt upp till de kvinnliga idealen när hon som nittonåring hamnade i säng med sin svågers tyska bror. Det blev skandal. Det så kallade Vadstenabullret.
Ingen ängel
I föreställningen får vi följa hur Cecilia Vasas liv försämras efter skandalen. Pappa Gustav Vasa dog. Bror Erik satte sprätt på rikskassan. Cecilia blev tvungen att gifta sig med en halvfattig tysk greve och födde honom sex barn.
Cecilia Vasas beundran för Englands nya drottning gestaltas på den sparsmakade scenen med att hon sjunger med i Beyoncés Run the World (Girls). Hon övertalar kung Erik att skicka henne till England för att hjälpa honom med uppvaktandet av den engelska drottningen.
Tyvärr lever Cecilia Vasa även i England över sina tillgångar, överskrider gränser och begå misstag i sina ansträngningar att återta status.
Föreställningen Vasadottern bidrar till senare decenniers feministiska historierevision. Cecilia Vasa är ingen ängel eller förebild, men hon ska behandlas som den viktiga historiska person hon var, verkar Teater Kaleido vilja säga.
Man vet tillräckligt om Cecilia Vasa för att konstatera att hennes liv speglar väl tidens religiösa och politiska dynamik.
Kapar alla skepp
Inte minst visas det i den märkliga historien när hon tagits till nåder av sin andra storebror, Johan III, som låter henne kapa vissa nationers skepp på Östersjön.
Hon kapar dock alla skepp, och tjuvexporterar svenska bönders spannmål helt mot nationens vilja. Allt för att komma tillbaka till den ekonomiska toppen igen. Cecilia Vasa blev 87 år gammal och överlevde alla sina män, bröder och barn.
Teater Kaleido låter som avslutning Cecilia Vasa kliva ner i sin kista nu när hennes bortglömda historia lyfts fram i ljuset och på en svensk teaterscen.
Ola Bo Larsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.