Talmannen nöjer sig inte med att ta fram en statsministerkandidat, utan kräver också att den nya regeringen får igenom sin budget. ”Han gör sig skyldig till ett eko av Reinfeldts resonemang”, säger statsvetarnestorn Olof Ruin.
I går berättade talmannen Per Westerberg hur han vill lägga upp arbetet att få fram en regeringsbildare. Han nöjer sig inte med att få fram en statsministerkandidat som klarar förtroendeomröstningen i riksdagen, utan vill också vara försäkrad om att den nya regeringen får igenom sin budget.
”Jag tror den svåraste frågan är att hitta en regeringsbildare som kan få igenom sin budget i december”, sa han under pressbriefingen i riksdagen under tisdagen. Detta är ett krav som inte finns i grundlagstexten och hör inte till talmannens uppdrag, menar statsvetarnestorn Olof Ruin.
– Talmannen ska sondera vad partiledarna tycker och hitta förslag. I går kopplade han samman den statsminister han ska föreslå med huruvida han får igenom en budget eller ej. Det är två olika saker, talmannen kan absolut inte gå ut och säga att ”mitt förslag baseras på hur jag ser möjligheterna att få igenom budget”, säger Ruin.
En annan statsvetare som har kritiserat talmannens agerande är Olof Pettersson. På sin blogg skriver han att talmannen tidigare har hävdat en väldigt strikt tolkning av lagtexten, men nu tar sig stora friheter. Olof Ruin tror att talmannen kan ha blivit påverkad av Reinfeldts budgetretorik.
– Ursprungligen är det ju Reinfeldts resonemang att han endast kan tänka sig avgå om de rödgröna kan enas om en budget. Det var konstigt redan då och det är ett eko av detta som talmannen nu gör sig skyldig till, säger Ruin.
Han menar att talmannen inte ska ta hänsyn till partipolitiskt betingade värderingar.
– Partiföreträdarna kan göra bedömningar men det ingår inte i talmannens uppgift. Han ska föreslå en regeringsbildare, om budgeten inte klarar sig blir det en ny omgång, säger Ruin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.