TCO:s ordförande Therese Svanström Foto: Jonas Mellqvist/TCO

Klimatet Den fackliga centralorganisationen presenterade på tisdagen sitt klimatpolitiska program Ett handslag för klimatet

– Vi tror på partsmodellen som en superkraft i omställningen, säger TCO:s ordförande Therese Svanström. 

Det klimatpolitiska programmet presenterades på ett seminarium på TCO under tisdagen. Programmet som man kallar för Ett handslag för klimatet utgår från över 50 förslag för hur omställningen ska gå till. 

– Klimatet är en facklig fråga för att det är en ödesfråga för oss alla. Om vi inte hänger med i klimatomställningen, då tappar vi de nya gröna jobb som kommer att uppstå i spåren av klimatförändringen. Och vi vill ju att de ska uppstå här i det här landet, så att våra medlemmar har en arbetsmarknad med schyssta jobb med utveckling, kunskap och kompetens, säger TCO:s ordförande Therese Svanström till Dagens Arena. 

Konkreta förslag

I programmet finns en hel del förslag för hur TCO och deras medlemsförbund vill arbeta för att bidra till klimatomställningen. TCO vill bland annat starta det man kallar en facklig klimatrörelse, där fackförbunden ska kunna hjälpa medlemmarna att kanalisera sitt engagemang i klimatfrågan. Mer konkreta förslag handlar om att minska jobbresornas klimatavtryck, klimatanpassa offentliga upphandlingar samt att arbeta för en stärkt a-kassa och ett fungerande omställningsstudiestöd, så att arbetstagarna ska kunna göra de omställningar som behövs.

Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, är positiv till TCO:s klimatprogram. Till höger Sara Wimmercranz, techinvesterare som också deltog i seminariet. Foto: Jonas Mellqvist/TCO

 

I samband med lanseringen av klimatplanen arrangerade TCO ett seminarium med såväl klimatexperter som företrädare för fack och arbetsgivare. Och initiativet fick beröm från flera håll. 

– Det är visionärt, det är viktigt och det är konkret. Nu måste politiken bjuda upp under andra halvan av mandatperioden, sa Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet och en av deltagarna på seminariet.

Vill inrätta klimatkommission

Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, lyfte en fråga som särskilt viktig för att lyckas med klimatanpassningen. 

– De största hindren som näringslivet ser för att åstadkomma de här klimatsatsningarna är att det är många investeringar som inte kan realiseras på grund av att man inte kan få tillgång till tillräckligt mycket el.  Vi vill minimera det här kulturkriget kring kraftslag. Kärnkraften behövs och ska byggas ut men vi behöver också vindkraft. 

Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, menar att kärnkraften behövs för att klara klimatomställningen. Till vänster Veronica Magnusson, ordförande för Vision, som också deltog i seminariet. Foto: Jonas Mellqvist/TCO

 

Ett återkommande tema i såväl programmet som från de talare som deltog i seminariet var att politikerna måste agera mer kraftfullt på klimatområdet. Fackförbundets ST:s ordförande Britta Lejon föreslog till exempel inrättandet av en parlamentarisk klimatkommission och ett särskilt klimatråd för arbetsmarknaden. 

Superkraft

Nästa steg är att TCO ska träffa företrädare för arbetsmarknadens parter för ett handslag om klimatet. 

– Vi tror på partsmodellen som en superkraft i omställningen, säger Therese Svanström. 

En gemensam överenskommelse mellan parterna skulle kunna sätta press på politikerna, enligt TCO-ordföranden.

– Om tre och en halv miljoner löntagare tillsammans med arbetsgivarparten säger samma sak. Då behöver inte politikerna vara ängsliga för att sätta ner foten. 

Ni kan läsa mer om klimatprogrammet här.