Telia Sonera misstänker själva att företagets samarbetspartner i Azerbajdzjan står nära statsapparaten. Det är inte första gången företaget samarbetar med en diktatur.
Genom bolag i Panama och en bulvan misstänks president-klanen Alijev i Azerbajdzjan och presidentens döttrar vara delägare i Telia Soneras dotterbolag Azercell, det avslöjade den azerbajdzjanska journalisten Khadija Ismayilova i juli förra året. Sveriges television rapporterade om nyheten.
Telia Soneras Johan Dennelind uppgav då att bolaget inte visste vilka de egentliga ägarna var. I dag medger företaget att de troligtvis samarbetar med diktaturen.
– Det vi drar som slutsats är att minoritetsägaren i Azercell är någon som står statsapparaten nära. Det är vår utgångspunkt. Men vi kan inte belägga det till 100 procent, säger Telia Soneras kommunikationsdirektör Peter Borsos till SVT Nyheter.
SVT kan även avslöja att klanen Alijev i Azerbajdzjan kan komma att tjäna upp till 6,8 miljarder kronor. Avtalet mellan parterna säger nämligen att Telia Sonera måste köpa ut sin partner om de blir oense i viktiga frågor.
Senast det statligt ägda Telia Sonera var i blåsväder för tvivelaktiga affärer med en diktatur var 2012. Då avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att telecomjätten betalat över två miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar med nära kopplingar till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova.
Telia Sonera blev granskade för mutbrott och stora delar av ledningen fick senare avgå.
Båda länderna, Azerbajdzjan och Uzbekistan, är beryktade diktaturer. I juni 2014 vittnade flera människorättsförsvarare för Europarådet om 90 fall av trakasserier, hot, godtyckliga gripanden och politiskt motiverade åtal mot människorättsförsvarare, journalister och andra som kritiserat regeringen i Azerbajdzjan.
I Uzbekistan styrs samtliga medier av staten, rättsväsendet lyder under presidenten och Amnesty har många gånger larmat om tortyr och tvivelaktiga gripanden av oppositionella.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.