I samband med att granskningen presenterades meddelade vd:n Lars Nyberg att han avgår.
På fredagen redovisade advokat Björn Reise den externa granskning av TeliaSoneras investeringar i Uzbekistan som advokatbyrån Mannheimer Swartling gjort på uppdrag av TeliaSonera. Strax efter presentationen meddelade TeliaSoneras vd Lars Nyberg att han avgår. Detta eftersom han inte längre får ett uttryckligt stöd från styrelsen – som också kommer att förändras på många positioner.
Nyberg säger i ett pressmeddelande att han är “otroligt stolt” över vad han åstadkommit under sin tid som vd för TeliaSonera.
Mannheimer Swartlings granskning är något tvetydig. Å den ena sidan har Mannheimer Swartling inte funnit några bevis för att Telia begått mutbrott. Å den andra sidan kan man inte heller utesluta att brott begåtts. Dessutom visar utredningen att TeliaSoneras ledning inte uppvisat den kompetens man kan förvänta sig.
– Ansvaret ligger på alla tre nivåer, projektledningen, vd och styrelsen har olika roller i en sådan här affär. Det har brustit på alla nivåer, säger utredaren Björn Reise på presskonferensen.
Ett av TeliaSoneras stora misslyckanden är att de inte ens säkerställt vem den lokala parten faktiskt var. De har inte heller tagit reda på hur denne fått tillgång till de resurser affärerna handlade om. Utifrån TeliaSoneras egna etiska riktlinjer i bolaget är detta ”anmärkningsvärt”, enligt utredaren.
Det var Uppdrag Granskning som avslöjade att delvis statliga TeliaSonera betalat 2,2 miljarder kronor i misstänkta mutor för en 3G-licens i Uzbekistan. Pengarna gick till brevlådeföretaget Takilant i Gibraltar med band till diktatordottern Gulnara Karimova.
Förutom Mannheimer Swartlings granskning av affärerna har Riksenheten för korruption inlett en förundersökning om mutbrott. Mannheimer Swartling tror att det blir lättare för brottsutredningen att få reda på alla fakta.
– Vi tror att man kan få fram mer information, speciellt om man har tvångsmedel att tillgå, sa Biörn Riese på presskonferensen.
Den största ägaren av TeliaSonera är den svenska staten. Och på fredagseftermiddagen träffar finansmarknadsminister Peter Norman (M) vid ett krismöte.
Flera har krävt att staten ska ta ett större ägaransvar. Hittills har Norman inte gått längre än att föreslå att chefer som misstänks för mutbrott tar en så kallad timeout och öppnat för ytterligare utredning.
En av de mutbrottsmisstänkta Teliachefernas advokater, Hans Strandberg, har också ifrågasatt sanningshalten i Peter Normans påstående om att han inte känt till mutbrottsmisstankarna förrän strax före jul.
– Att han har fått ny information nu det har jag lite svårt för att se för det namn du nämner har förekommit i åklagarens skrifter som har getts in till domstolen sedan ganska lång tid tillbaka, sa advokat Hans Strandberg till Ekot tidigare i år.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.