Ny forskning visar att varje investerad krona i unga utåtagerande barn kan bli upp till sju till åtta sparade på 15 års sikt.
Genom att samhället satsar på förebyggande arbete med fokus på de yngre utåtagerande barnen kan varje investerad krona bli upp till åtta sparade på 15 års sikt. Bland annat genom att föräldrarna erbjuds hjälp i sin kontakt med de utåtagerande barnen i tidig ålder. Det berättar Anna Sarkadi, specialistläkare i social medicin och docent vid Uppsala universitet, för Sveriges Radio.
– Lyckas man vända det här barnet tidigt med hjälp av något av programmen, så spar man pengar redan samma år. Därför att vi minskar riskerna för ett antal olika kostsamma negativa utfall, säger Anna Sarkadi.
Andreas Nygren är en av dem vars utveckling hade kunnat se annorlunda ut med tidiga och andra åtgärder. De åtgärder som sattes in innebar bland annat att han fick byta skola sex gånger under lågstadiet. Den nya forskningen från Uppsala universitet tillsammans med försäkringsbolaget Skandia visar att den typen av åtgärder är mycket kostsamma i det långa loppet.
Besparingsmodellen är uträknad på hur mycket samhället sparar på att slippa att barnen senare i livet får psykosociala arbetshinder.
– Övriga familjen hamnade i problem, därför att allt fokus lades på mig när jag satt på institution, då missar man de andra i familjen. Det finns hur mycket som helst, all sorg, depression, det finns inga gränser för hur mycket man får lida som anhörig, berättar Andreas Nygren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.