Sommarjobb Ska du börja på ditt första sommarjobb kan det vara svårt att veta vad du ska fråga och förvänta dig. Därför har vi här samlat några tips inför din första arbetsdag, så att din sommar kan bli så bra som möjligt.
Varje år är det 100 000 som kliver in på arbetsmarknaden, en del av dem gör det via sitt första sommarjobb. Har du aldrig varit anställd förut kan det vara svårt att veta vad som gäller.
LO har en hjälptelefon för unga som arbetar och som kanske inte har anslutit sig till ett fack. Dit kan du ringa för att få råd och hjälp om något skulle hända på jobbet.
— Vi svarar på frågor om något skulle hända men vi finns också till för dem som bara vill checka av någonting, säger Elsa Alm, ungsekreterare på LO som jobbar med unga som ger sig ut på arbetsmarknaden.
Inför sommarjobbet finns det en del att tänka på.
— Det är bra att kolla så att företaget har ett kollektivavtal. Om arbetsgivaren inte har det är det viktigt att skriva ett anställningsavtal, så att du vet att du får lön och semesterersättning samt att du är försäkrad på jobbet, säger Elsa Alm.
Betala rätt skatt och slipp restskatten
Även om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal bör du se till att skriva ett anställningskontrakt, menar Elsa Alm. När ett företag har ett kollektivavtal finns det en grundsäkerhet för arbetstagaren, men det kan vara bra att ha skriftligt vad som gäller.
— Det är också viktigt att se till att man betalar rätt skatt. De flesta arbetsgivare har koll på detta, men betalar man för lite kan man få restskatt senare. Betalas ingen skatt kallas det att man arbetar svart, vilket dels är olagligt och dels gör att du som arbetstagare kan ha svårt att få hjälp om något händer, säger Elsa Alm.
När du väl arbetar din första dag menar Elsa Alm att det är viktigt att du får en ordentlig genomgång. Detta för att du ska veta hur du utför dina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Förra året kom en rapport som visade att ungefär 200 personer skadade sig på sina sommarjobb.
— Det är många som kommer in på sitt första jobb och är väldigt glada och positiva och kanske vill bevisa sig lite extra. Men det är viktigt att man inte gör något som inte känns tryggt. Se till att fråga någon på arbetsplatsen om du känner dig osäker på någonting, säger Elsa Alm.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.