Olga Persson, SKR Bild: Pressbild
Olga Persson, SKR Bild: Pressbild

Det kan bli lättare för kommunerna att undanta tjej- och kvinnojourer från upphandling. »Skyddade boenden för kvinnor kan inte mätas och räknas på samma sätt som grus«, säger Olga Persson, Unizon.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, har länge plågat Sveriges tjej- och kvinnojourer.

Trots att kommunerna har möjlighet att undanta kvinnofridsområdet från upphandling har många tjänstemän och politiker i kommunerna varit osäkra på hur LOU reglerar området. Och många har valt upphandlingvägen. Priset på tjänsten blir då den avgörande faktorn, inte kvaliteten. Och de ideella kvinnojourerna utesluts till förmån för de stora vårdjättarna.

Det kan det komma att bli ändring på nu. Igår överlämnade Dan Eriksson utredningen Förslag för att förbättra civilsamhällets möjligheter att delta i offentlig upphandling, till demokrati- och kulturminister Alice Bah Khunke.

Utredningen ser flera risker för ökad offentlig upphandling på kvinnofridsområdet och föreslår att upphandlingar under 7 miljoner kronor ska undantas från kravet på offentlig upphandling. En summa som även har stöd i ett EU-direktiv.

– Det skulle underlätta avsevärt för våra lokala jourer. Många jourer är väldigt små och kommunerna likaså – placeringarna understiger ofta detta värde. Det handlar också om att de slipper hotet om att konkurrensersättas, säger Olga Persson, generalsekreterare för Unizon.

Om förslaget blir nationell lagstiftning skulle det bli oerhört mycket lättare för politiker och tjänstemän i kommunerna att fatta beslut om samarbetsavtal med kvinnojourer i stället för att upphandla vårdjättar på området, tror Olga Persson.

– I dag finns en stark osäkerhet kring hur de kan agera. Många vill samarbeta med kvinnojourerna i stället för att upphandla men tolkar LOU som en bibel, säger Olga Persson.

Minskad offentlig upphandling på området skulle i slutändan ge arbetet med våldsutsatta kvinnor högre kvalitet.

– Det vi gör kan inte ramas in i en upphandling. Skyddade boenden för kvinnor kan inte mätas och räknas på samma sätt som grus, säger Olga Persson.

Utredningens förslag täcker alla sociala tjänster, inte bara de som utförs av det civila samhället. Det kan exempelvis handla om integrationsåtgärder, hälso- och sjukvård, äldreomsorg och härbärgen, enligt utredaren Dan Ericsson.