Foto: LO/Pixabay

Den genomsnittliga inkomsten för en topp-vd var 69 gånger så mycket som en industriarbetarlön 2021. Maktelitens genomsnittliga inkomst i relation till industriarbetarlönen är den högsta på drygt 70 år. Det visar LO:s årliga rapport Makteliten som släpptes på tisdagen. 

Under pandemin har de 50 storbolagsdirektörerna som ingår i undersökningen ökat sin inkomst med drygt nio industriarbetarlöner. En allvarlig utveckling enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– Att klyftan ökade under pandemin känns ohemult. Den här ojämlikheten sliter sönder  Sverige som land, säger hon. 

Att arbetsgivarna samtidigt kräver att löntagarna ska hålla igen med löneökningarna i den kommande avtalsrörelsen tycker LO-ordföranden är upprörande. 

– Arbetsgivarna talar med kluvna tungor. De verkar mena att de enda som ska hålla igen med löneökningar är de anställda samtidigt som direktörerna fortsätter att berika sig själva. Vi är beredda att ta vårt ansvar i avtalsrörelsen, men då måste näringslivet också stå tillbaka, säger hon.

Susanna Gideonsson och Anna Almqvist, LO. Foto: Jon Andersson

 

Rapportförfattaren och LO-ekonomen Anna Almqvist menar att ökningen av klyftorna vi ser i Sverige just nu, till stor del beror på inkomstökningarna för landets storbolagsdirektörer.

– Det är ett demokratiskt problem att de här direktörernas inkomster skiljer sig så extremt mycket från dem som arbetar, säger hon. 

LO vill se till att hejda fortsatta klyftor genom en förändring av skattesystemet. De åtgärder man vill se innefattar bland annat  en höjning av kapitalskatten till 35 procent samt införandet av en lyxskatt för alla som tjänar över en miljon. Det är hög tid för politikerna att agera, enligt Susanna Gideonsson. 

-Vi som tjänar mer måste kunna bidra mycket mer till vårt gemensamma, säger hon. 

Dagens Arena har sökt Svenskt Näringsliv men de avböjer att kommentera rapporten.