Jerusalem Israel planerade under de första dagarna av Gaza-kriget att driva hundratusentals palestinier in i den egyptiska Sinaiöknen, enligt FN:s Mellanösternchef Tor Wennesland.
Enligt israelerna var syftet med steget att få bort palestinska civila från krigszonen, och evakueringen var bara tänkt att pågå under krigets dagar. Men den israeliska planen väckte omedelbart en rädsla för en ny så kallad Nakba.
– Vi kommer aldrig att underlätta en sådan plan, säger Wennesland.
Han bekräftar att den israeliska regeringen kontaktade honom för att be FN hjälpa till med evakueringen. Nakba hänvisar till “katastrofen” 1948, då omkring 700 000 palestinier drevs bort från sina hem i det som nu är Israel.
Det var just rädslan för att Israel skulle ta dramatiska, historieförändrande steg under detta krig som tände röda varningslampor i europeiska huvudstäder. En intensiv men tyst diplomati inleddes snabbt och bland annat uppmanades Egypten att förstärka murarna vid sin gränsövergång till Gaza för att hindra Israel från att kunna omsätta sin plan i handling.
– Inget arabland kommer att gå med på en sådan utvisning igen, säger Wennesland under ett samtal i veckan på Ambassador-hotellet i östra Jerusalem. Wennesland är en av få aktörer i konflikten som har kontakt med alla parter, inklusive Iran och Hamas.
Levande minnen
Flera israeliska högergrupper har under flera år sett massdeporteringen av palestinier till Sinai som en möjlig lösning på den “utmaning” Gaza skapar, med dess överbefolkning och utbredda fattigdom. Officiellt har Israel i detta krig bett omkring en miljon palestinier i norra Gaza att fly till de södra delarna av kustremsan för att komma bort från krigszonen. Israel anklagar Hamas och Islamiska jihad i Gaza för att använda civila palestinier som mänskliga sköldar, och att de i ett cyniskt spel söker palestiniernas lidande för att skapa internationellt tryck mot Israel.
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som leder regeringen i Ramallah, en rival till Hamas styre i Gaza, har redan beskrivit det israeliska kravet på att civila ska fly som ett nytt Nakba. För palestinierna lever rädslan för tvångsdeportationer färskt i människors minnen. De flyktingar som lämnade sina hem 1948 – och deras ättlingar – bor fortfarande i tillfälliga läger runt om i Mellanöstern, mer än 75 år senare. Under sexdagarskriget 1967 flydde ytterligare 300 000 palestinier sina hem, och flyktingfrågan utgör ett av kärnproblemen som måste lösas i eventuella framtida fredssamtal.
När det gäller vad världen kan förvänta sig nu är Wennesland, den norske FN-diplomaten, djupt oroad. Han beskriver Hamas-attacken mot israeliska städer och byar på morgonen den 7 oktober, där mer än 1 400 människor miste livet under långa timmar av massmord, som ”det största traumat i Israels historia”. Israel ser attacken som sitt 11 september och jämför den islamistiska regimen i Gaza med al-Qaida och IS.
Början på slutet för Hamasstyret
Wennesland är övertygad om att Israel under inga omständigheter kommer att vara villiga att stoppa sin offensiv i Gaza förrän Hamas avlägsnas som en styrande makt och militärt hot.
– Det vi ser nu är början på slutet för Hamas-styret i Gaza, säger Wennesland. Han fruktar att kriget kommer att bli långt, med fruktansvärda konsekvenser för civila.
Enligt Wennesland är Hamas militärt mycket starkare än vad man brukar tro.
– De har resurser att kämpa i många månader. Och de har ett enormt nätverk av tunnlar i hela Gaza, ofta under civil infrastruktur som sjukhus och skolor. Om du går till hotellet al Deira och hittar nedgången till källaren kommer du faktiskt att kunna gå in i en lång tunnel. Därifrån kan du gå under jorden ända till Erez i norr, eller så kan du gå åt andra hållet, och under jorden, ända till Rafah i söder, säger Wennesland.
Al Deira är ett hotell nära kusten i Gaza City, strax väster om Shifa-sjukhuset som Hamas-ledare använde som ett gömställe under det tidigare kriget. Erez är den norra gränsen till Israel och Rafah är den södra gränsen till Egypten. Bara längden på denna ena tunnel är mer än 40 kilometer under jorden i Gaza. Under Gaza City kommer tunnlarna att korsas i det som lite ironiskt kallas Gaza Metro, och det är där Hamas-krigarna nu kommer att vänta på israelerna.
Kritiserar Hamas
Wennesland kritiserar Hamas för att medvetet hindra civila från att fly från krigszonen, och säger att beväpnade män upprepade gånger har tvingat tillbaka människor till sina hem i Gaza City.
Enligt Wennesland kommer kriget i Gaza sannolikt att förändra den regionala dynamiken i grunden, och regeringarna i området har redan börjat planera för dagen efter kriget.
– För första gången sedan juni 2007 kommer vi att ha ett Gaza som inte kontrolleras av Hamas. Men det här Gaza kommer att bli nästan en ruin, säger han.
Diplomaten säger att de palestinska myndigheterna på Västbanken förbereder sig för att återta kontrollen över kustremsan.
– Jag vet inte om vi kommer att se en palestinsk myndighet, eller om det blir en Gaza-regering som kommer att styra tillsammans med PA (den palestinska myndigheten på Västbanken reds anm.). I Ramallah är avsikten att Västbanken och Gaza återigen ska styras av en regering, säger han.
Irans roll
Det är också intensiva dagar av regional diplomati och i lördags var Wennesland i Beirut, där han träffade Libanons premiärminister Najib Mikati och Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian. Det är Iran som finansierar både Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon. Wennesland är i kontakt med den höga ledningen för Hamas, som är baserad i den rika Gulfstaten Qatar, men medger att han inte har kunnat kontakta den lokala ledningen i Gaza än så länge.
FN-diplomaten är tydligt oroad över en plötslig regional upptrappning av kriget om Hizbollah skulle gå med i striderna. De är mycket starkare än Hamas och sägs ha ett lager på över 100 000 raketer.
Iran kommer att spela en nyckelroll under de kommande dagarna. Teheran använder Hamas och Hizbollah som militära hot vid Israels gränser. Men Hamas-massakrerna den 7 oktober fick Israel att besluta sig för att ”ta bort” detta av Irans två hot. Frågan blir då om Hizbollah i Libanon kommer att försöka stödja Hamas genom att öppna en front i norr eller om Iran föredrar att använda Hizbollah vid framtida behov.
Wennesland är rädd att Libanon bokstavligen kommer att upphöra att existera som stat om Hizbollah nu går med i kriget.
– Ett tungt Hizbollah-engagemang kommer, förutom förstörelsen i Israel, också att leda till en fullständig kollaps av den libanesiska staten. Libanon kommer att fortsätta att vara ett område på kartan, men det kommer inte längre att vara en fungerande stat.
Roger Hercz
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.