Fackligt förtroendevalda får utstå hot, våld och trakasserier. Diskriminerande beteende återfinns även på fackens egna kurser, skriver Dagens Arbete.
Attityderna mot fackligt förtroendevalda har hårdnat. Det handlar om sexuella trakasserier, hotfulla situationer och nedsättande kommentarer, rapporterar Dagens Arbete som har pratat med flera fackligt aktiva.
Patric Rosenqvist, ungdomsansvarig på GS-avdelningen i östra Småland, var sen till ett skift efter att ha varit på ett styrelsemöte i fackklubben.
– Inför tre killar i skiftlaget skällde chefen ut mig och sa att jag har samarbetsproblem, att jag får välja mellan mitt jobb och LO. Jag hade en vecka på mig annars skulle jag få andra arbetsuppgifter, säger han till tidningen.
Patric Rosenqvist menar också att det finns en underliggande irritation mot honom från både chefer och arbetskamrater när han är ledig för att utföra fackliga uppdrag.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson ser en tydlig negativ trend i hur de fackligt förtroendevalda blir bemötta i sina uppdrag.
– Flera skyddsombud har avskedats för att det har varit för nitiska. Många förbund har väckt frågan att skyddsombuden måste skyddas bättre. Det är en hårdare attityd kring fackliga uppdrag, säger han till Dagens Arbete.
Jeanette Svensson, regionalt skyddsombud, IF Metalls avdelning i östra Skåne blev jagad av sin chef med ett järnrör. Tidigare hade hon även fått utstå sexistiska kommentarer från honom. Hennes fackliga avdelning försökte sedan tona ner händelserna, och ingen polisanmälan gjordes.
– Järnrörsjakten inträffade i vintras, och efteråt var jag skakad. Facket borde visa musklerna mer. Många gånger har jag fått höra att om jag lägger en anmärkning på arbetsmiljön så kommer IF Metall-medlemmar att sägas upp, säger Jeanette Svensson.
Även på möten för IF-Metalls skyddsombud har Jeanette Svensson blivit bemött med sexism.
Män utgör en stor majoritet av skyddsombuden i IF-Metall. Endast var tionde skyddsombud är en kvinna. Nu har man som mål att höja andelen kvinnliga skyddsombud till 30 procent. Organisationen har börjat ordna nätverksträffar och har planer för mentorsprogram. Syftet är att stärka kvinnors roll på arbetsplatsen och i den fackliga sfären.
– Förra året fick vi signaler om sexuella trakasserier. Vi vidtog flera åtgärder. I år har det varit en helt annorlunda stämning. Vi har varit tydliga med att det är oacceptabelt, säger Lea Skånberg, chef på IF Metalls arbetslivsenhet, till Dagens Arbete.
LO släppte även en undersökning i vintras om att det finns ett tydligt sammanband mellan osäkra anställningar och sexuella trakasserier, särskilt bland arbetarkvinnor. Det gäller framförallt i branscherna hotell och restaurang, samt vård och handel.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.