ANALYS. Stigande arbetslöshet, utauktionering av vård för tortyroffer i Stockholms läns landsting och fortsatt utförsäljning av allmännyttan i huvudstaden. Dagens Arena ger dig tre borgerliga debacle att hålla koll på under våren.
I dag har vi en arbetslöshet på strax över sju procent. Det är klart mer än 2006, då arbetslösheten låg på 6,4 procent och alliansen vann valet på att bekämpa ”utanförskapet”. Ändå har utvecklingen sedan den värsta kristiden för några år sedan gått åt rätt håll – arbetslösheten har sjunkit, från nära tio procent sommaren 2009. Fram tills nu.
Som Dagens Arena har skrivit om tidigare kommer 2012 att vara året då arbetslösheten återigen rakar i höjden. Siffror och diagram över antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen, antalet nyanmälda jobbannonser eller företagens tecknar alla samma bild.
Sedan den värsta kristiden syns en positiv utveckling, men med ett trendbrott som pågår just nu.
I förra veckan kom ett pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån (SCB) som bekräftar bilden. Rubriken? ”Arbetslösheten minskar inte längre.” December 2011 – den senaste månaden som det finns statistik för – är den andra månaden i rad då arbetslösheten inte har sjunkit.
– Trots att det totala antalet inskrivna arbetslösa ännu är något lägre än vid samma tid förra året, står det klart att nivån kommer att stiga, kommenterar Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, det dystra läget.
Skapar jobbskatteavdragen jobb?
Förra veckan presenterade passande nog Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) sin utvärdering av vilken effekt regeringens första två jobbskatteavdrag – ”den viktigaste reformen i regeringens arbete för att få fler att arbeta” – har haft på sysselsättningen.
Resultatet var nedslående för den borgerliga alliansen, som själva menar att jobbskatteavdragen har frambringat upp emot 120 000 årsarbeten. Kontentan i rapporten var nämligen att det är mycket svårt att slå fast några effekter över huvud taget. Finansdepartementet försökte slå ifrån sig kritiken med att IFAU hade använt en bristfällig metod. Men just metoden fick samtidigt beröm från Finanspolitiska rådet.
Fas 3 fortsätter att växa
Samtidigt räknar Arbetsförmedlingen i sin egen prognos från i somras med att antalet deltagare i det kritiserade Fas 3 kommer att fortsätta öka fram till hösten 2013.
Då beräknas nästan 35 000 människor – eller knappt hälften av alla deltagare i hela ”jobb- och utvecklingsgarantin” – att delta i det kritiserade arbetsmarknadspolitiska programmet. Och bara 15 procent av deltagarna i Fas 3 går vidare till arbete eller utbildning. Sedan Arbetsförmedlingens senaste prognos har också det ekonomiska läget försämrats.
Billigast vinner vården av tortyroffer
I november förra året förlorade Röda korset Stockholms läns landstings upphandling om vård av tortyroffer. Frivilligorganisationen, som bedrivit vård för tortyrskadade flyktingar i Stockholm sedan 1985, förlorade upphandlingen till aktiebolaget Wemind, bildat 2007.
Detta trots att Röda korset fick bättre betyg i upphandlingen när det gäller kvalitet. Men Weminds anbud var billigare och vann.
Efter upphandlingen har kritiker – däribland Socialdemokraternas oppositionsborgarråd i landstinget, Dag Larsson – hävdat att allt inte gick rätt till. Wemind ska ha ”särbehandlats”.
Bland annat ska det i upphandlingen ha ställts krav på ” minst tre psykoterapeuter” i verksamheten, något Röda korset har tolkat som tre heltidsanställda psykoterapeuter. I Weminds vinnande anbud stod det däremot att de aktuella tjänsterna skulle kunna fluktuera mellan 1,5 till tre heltider fördelat på tre personer.
– Resultatet blev att Röda korsets anbud, med tre heltidstjänster, blev dyrare. Och det var det som fällde avgörandet, menar Dag Larsson (S).
Historien är dock inte slut än. Röda korset överklagade upphandlingen till förvaltningsrätten i Stockholm. Beslut väntas inom ett par veckor.
Utförsäljningarna fortsätter
Efter flera timmars debatt och med en knapp marginal (52-49) röstade Stockholms kommunfullmäktige igenom utförsäljningen av över 1 000 allmännyttiga lägenheter i Bredäng och Kärrtorp till det förlusttyngda byggföretaget Primula. Det skedde trots protester från de boende och juridiska tveksamheter.
Vänsterpartiet har överklagat försäljningen till förvaltningsrätten med hänvisning till att affären bryter mot kommunallagen och EU:s konkurrensregler. I anmälan påpekar Vänsterpartiet att utförsäljningen inte har prövats mot marknaden och att allmännyttans lägenheter har sålts till underpris. Förvaltningsrätten har ännu inte kommit med sitt utslag. Däremot har Primula redan fått tillgång till fastigheterna.
Fallet med Primula är bara en av flera kritiserade utförsäljningar som alliansens partier har ställt sig bakom. Dagens Arena har tidigare rapporterat om den avknoppade hemtjänsten i Hammarbyhöjden och Björkhagen. I Årsta lät Stockholms stad en förskolechef ta över fyra förskolor. Förskolechefen gjorde därmed en miljonvinst, samtidigt som hon gav sig själv en ordentlig årslön och hög ersättning till styrelsen.
Dagens Arena kommer att fortsätta granska regeringens arbetsmarknadspolitik, de kritiserade vårdupphandlingarna och utförsäljningarna av allmännyttan i Stockholm under våren. Hör gärna av dig med tips och idéer, självfallet under källskydd.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.