Mindre än tre procent av dödsfallen orsakade av terroristdåd har skett i väst sedan år 2000. I Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan och Syrien skedde 78 procent av alla dödsfall orsakade av terrorattacker förra året.
Antalet personer som dog i terrordåd ökade med 80 procent förra året. Det framgår i en ny rapport från tankesmedjan Institute for Economics and Peace (IEP).
Boko Haram och IS stod tillsammans för 51 procent av terrorismens dödsoffer under 2014.
32 658 personer dödades i terroristattentat under 2014 – en ökning från 18 111 år 2013. Det är den största ökningen någonsin från ett år till ett annat. De globala kostnaderna för terrorism nådde också den högsta siffran någonsin – motsvarande cirka 460 miljarder kronor.
Trots ökningen av antal attentat dödas relativt få i terroristattentat. Till exempel dödas 13 gånger så många personer av inbördeskrig än av terroristattacker.
Irak fortsätter att vara det land som är mest påverkat av terrorism. Där skedde förra året 9 929 dödsfall till följd av terroristattacker, vilket är den högsta siffran någonsin i ett enskilt land.
I Nigeria har antalet terrorattacker ökat med mer än 300 procent sedan 2013. 7 512 personer dog i landet till följd av terrorattacker.
78 procent av alla dödsfall och 57 procent av alla attacker skedde i fem länder: Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan och Syrien.
Statistisk analys av mönster i terroristaktivitet sedan 1989 visar att det är två faktorer som är närmast sammankopplade med terrorism.
Det ena är politiskt våld från staten. Det andra handlar om nivån av beväpnad konflikt inom ett land.
Rapporten visar att över nio av tio terroristattacker mellan 1989 och 2014 skedde i länder där politiskt våld från staten var utbrett och 88 procent av alla terroristattacker under samma period skedde i länder som var drabbade av eller involverade i beväpnade konflikter.
Attacker utförda av “ensamvargar” står för för merparten av terroristattentaten i väst, närmare bestämt 70 procent av dödsfallen orsakade av terrordåd under de senaste tio åren.
Islamistisk fundamentalism stod alltså inte för lejonparten av terrorismen i västerländska länder. 80 procent av dödsfallen orsakade av “ensamvargarna” var utförda av politiska extremister, nationalister och rasister och religiösa extremister.
Sedan år 2000 har mindre än tre procent av dödsfallen orsakade av terroristdåd skett i väst.
Steve Killelea, chef för IEP, säger att skillnaderna i vilka faktorer som är avgörande för terroristiska drivkrafter mellan mer och mindre utvecklade länder är slående.
– I väst ser vi socioekonomiska faktorer som ungdomsarbetslöshet och drogkriminalitet, och i icke-OECD-länder visar terrorism starkare samband med pågående konflikter, korruption och våld, säger han i ett pressmeddelande.
– Tio av elva länder som är mest påverkade av terrorism har också det högsta antalet flyktingar och internationella förflyttningar. Detta belyser det starka sambandet mellan den nuvarande flyktingkrisen, terrorism och konflikt, säger Steve Killelea.
Boko Haram har blivit den terroristgrupp som dödar flest personer – 6 644 dödsfall i jämförelse med IS 6 073.
– Eftersom vi kan se ett antal tydliga sociopolitiska faktorer som skapar terrorism är det viktigt att implementera policies som motverkar orsakerna. Det inkluderar att minska statsfinansierat våld, lugna gruppers missnöje och förbättra respekten för mänskliga rättigheter och religionsfrihet och beakta kulturella nyanser, säger Steve Killelea.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.