LO och Svenskt Näringsliv går samman och uppmanar andra parter att respektera industrins märke. Byggnads vill inte svara på om man kommer att lyda uppmaningen.
Efter att LO-samordningen föll i höstas har flera fackförbund sagt att de inte kommer att betrakta löneökningarna i industrins avtal som norm. 6F-facken Byggnads, Elektrikerna, Målarna, Fastighets och Seko har krävt 3,2 procent, en procentenhet mer än vad industriavtalet till slut landade på.
Nu går LO och Svenskt Näringsliv ut i ett gemensamt uttalande och uppmanar de parter som är på väg att sluta avtal att respektera industrins märke.
– Det här något som vi normalt inte gör. Men vår bedömning från LO:s sida är att den upptakt som varit i avtalsrörelsen innebär stora risker för lönebildningen och för att vi kan få svåra konflikter, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under en presskonferens på måndagen.
Både Byggnads och Målarna har varslat om strejk. Målarna börjar strejka på fredag om inget avtal nåtts, och Byggnads nästa vecka.
– När det gäller nivån på 2,2 procent tycker vi, efter att ha tittat på Riksbankens och Konjunkturinstitutets prognoser, att det är lågt, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjön Hagelin till Dagens Arena.
Innebär det att ni inte kommer att hålla er till märket?
– I och med att vi sitter i samtal med medlarna om Byggavtalet vill jag inte ge mig in i en diskussion om det nu, säger han till Dagens Arena.
Samtidigt öppnar Svenskt Näringsliv och LO för högre löneökningar än märket när det gäller kvinnodominerade yrken och andra lågavlönade grupper. Något som inte hade varit möjligt utan 6F-fackens krav, enligt Torbjörn Hagelin.
– Jag ser det som en framgång för 6F, vi har sett till att få en låglönesatsning och tryckt upp nivån för industrins märke.
Byggnads kräver förutom 3,2 procents löneökning ett huvudentreprenörsansvar på byggarbetsplatserna, utbildningsinsatser för jämställdhet och fler lärlingar. Fackets och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustriers samtal med medlarna fortsätter på tisdag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.