Överbeläggningarna på sjukhusen ökar runt om i landet. Och trots att Arbetsmiljöverket utfärdat miljonviten till landstingen har situationen inte förbättrats nämnvärt.
Sjuksköterskebrist, en havererad förlossningsvård och en akutvård som inte lever upp till sitt namn. Vårdkrisen blir allt mer kännbar runt om i landet. Nu visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att överbeläggningarna ökar i landstingen, rapporterar Sveriges Radio.
En överbeläggning är när en patient måste vårdas på en plats som inte uppfyller kraven på patientsäkerhet och arbetsmiljö. Det kan innebära allt från att det saknas personal till att patienten får ligga i ett duschrum eller i en korridor.
Under de fyra första månaderna i år ökade överbeläggningarna i 13 av 21 landsting jämfört med samma period förra året. Västernorrland, Östergötland och Gävleborg är särskilt drabbade, men allra värst är det i Sörmland. Här har man i snitt haft 10 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.
Även Arbetsmiljöverket har uppmärksammat problemet. Mellan 2011 och 2015 har landstingen ålagts att betala viten, straffavgifter, på totalt 13 miljoner kronor i syfte att få sjukhusen att åtgärda arbetsmiljöbristerna. Men enligt Peter Burman, regionchef på Arbetsförmedlingen, har det inte löst problematiken.
– Jag ser två problem. Det ena är att det finns ett antal sjukhus med löpande beslut där man inte åtgärdar arbetsmiljöproblemet. Det andra är att överbeläggningarna för närvarande verkar öka och uppträda på andra sjukhus, säger Peter Burman.
Johan Styrud, överläkare i kirurgi vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, menar att situationen med överbeläggningar är oroväckande för patienterna.
– Vi brukar alltid säga att varje sommar är den värsta som vi varit med om, men den här sommaren tror jag tyvärr kommer att bli den värsta. Efter en operation kommer vi att skicka hem varje patient lite för tidigt för att frigöra en vårdsäng. Jag har skickat hem folk som jag verkligen ångrar efteråt, säger han till Sveriges Radio.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.