I dag är det 100 år sedan folkmordet på armenier inleddes. Men trots ett fem år gammalt beslut i riksdagen så erkänner inte regeringen folkmordet.
– Så länge ingen ber om ursäkt är det svårt att skänka förlåtelse, och därmed nå försoning, säger Vahagn Avedian, forskare och talesperson för Armeniska riksförbundet.
Redan 2010 röstade riksdagen igenom att Sverige ska erkänna folkmordet på bland annat armenier som inleddes för 100 år sedan i nuvarande Turkiet. Det var den rödgröna oppositionen som med stöd av fyra borgerliga riksdagsledamöter fick igenom motionen.
Men dåvarande utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt agerade aldrig i frågan. För ett år sedan sa Stefan Lövfen i en intervju angående frågan att ”en regering har att rätta sig efter riksdagens beslut”. Men nu fortsätter den nya regeringen att förhala beslutet.
– Det var väl förväntat, om man ska vara cynisk. Saker tenderar att vara annorlunda när man sitter i opposition än när man är i regeringsställning. Vad som har ändrats jämfört med när de skällde ut dåvarande regering, det får de själva stå för, säger Vahagn Avedian.
Vahagn Avedian är doktorand i historia vid Lunds universitet. Han forskar sedan 2012 om folkmordet på armenier och dess påverkan på eftervärlden. När Dagens Arena når Vahagn Avedian är han i Storkyrkan. Där pågår en välbesökt minneshögtid. Senare ska han vidare till manifestationen på Sergels Torg, där Armeniska riksförbundet är medarrangör.
– Hela frågan om att försvara mänskliga rättigheter urholkas när man agerar på det sätt som regeringen gör nu, det är upp till bevis som gäller, säger Vahagn Avedian.
Vahagn Avedian säger att han har viss förståelse för att regeringen tvekar om ett erkännande. Med tanke på det utrikespolitiska läget och att de inte vill stöta sig med Turkiet, men att armenierna ändå saknar respons i frågan.
– Från det perspektivet förstår vi att det eventuellt finns kortsiktiga diplomatiska konsekvenser, men vi saknar någon sorts dialog eller åtminstone argumentation som antyder att man inte kommer att göra som föregående regering, säger Vahagn Avedian.
På frågan om vad ett erkännande skulle betyda för armenierna svarar Vahagn Avedian:
– Bekräftelse av sanningen. Varje gång jag får frågan vill jag säga att det handlar om brott mot mänskligheten. Det här är inget som armenier har ensamrätt på. Om man räknar sig själv till en del av mänskligheten, oavsett vilket land man kommer från, så borde det här angå en.
Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är på plats i Armenien. Han menar att det är väldigt viktigt med ett erkännande och att regeringen har ett särskilt bra tillfälle i dag, på 100-årsdagen. De senaste dagarna har Tyskland och Österrike tagit steg mot ett erkännande.
– Det finns en rad stora länder som man nu kan ta rygg på, Turkiet kan inte längre straffa alla de stater som har erkänt folkmordet. Jag tror att det är sådant här som skapar politikerförakt; att man säger en sak i opposition men sedan inte vågar driva igenom det, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.