Foto Aktifqq online Pexels

Corona Spelberoende kan vara extra utsatta i coronatider. Mycket tid hemma i karantän, generell oro i samhället och ett eventuellt förlorat jobb. Samtidigt ställs stödmöten in på grund av smittorisk. Nu slår Spelberoendes Riksförbund larm. 

Spelberoendes Riksförbund varnar för att coronakrisen kan komma att drabba spelberoende och riskspelare. I vissa delar av landet hålls möten över videolänk, men ordförande Magnus Olausson är ändå oroad. Han misstänker att både riskspelandet och spelandet generellt kommer att öka när många sitter hemma, är oroliga, kanske har blivit permitterad eller varslad.

– Jag tror att vi kommer se ett ökat riskspelande och fler kan komma att ta ett återfall. Det är inte säkert att fler kommer ta ett återfall, men risken ökar. För att hantera de känslor av oro eller rädsla, som stora delar av hela Sverige nu känner, då kommer en alkoholist att dricka och en spelberoende kommer att spela, säger Magnus Olausson.

– Jag har pratat med personer som tycker att det är jobbigt att vara hemma i karantän och att hålla sig ifrån spelandet. Mycket ledig tid, tillgång till telefonen, inga fysiska möten, det är inte en bra kombination.

Vill att regeringen agerar

Magnus Olausson tror att de olika föreningar som finns där spelberoende och riskspelare kan få stöd och hjälp kommer att se en ökad tillströmning av personer när coronakrisen är över. Men han befarar att de värsta konsekvenserna inte kommer att visa sig efter att krisen är över, utan redan nu medans krisen pågår.

– Det jag är mest orolig för är när folk lånar pengar för att fixa sin dåliga ekonomi. Kanske har man förlorat sin inkomst eller förlorat pengar på börsen som har gått ner. Då kan det gå riktigt illa. Jag tänker på självmord. Jag hoppas verkligen inte det, men jag tror att vi kan komma att se en ökning under coronakrisen, säger Magnus Olausson.

Spelreklamen i sociala medier har ökat kraftigt

Enligt ansvarig myndighet, Spelinspektionen, har köp av reklam i de traditionella mediekanalerna minskat. Men de har bara siffror för 2019, de vet inte hur utvecklingen under 2020 ser ut.

Annonser hos till exempel google och reklamen i sociala medier har ökat kraftigt, men från låga nivåer.

Mängden spelreklam utanför de traditionella mediekanalerna är svårt att mäta och det saknas tillförlitliga siffror. Detsamma gäller sponsorsamarbeten kommenterar Spelinspektionen i ett mejl till Dagens Arena.

Sedan den första januari 2019 finns spelpaus.se, ett nationellt avstängningssystem där spelare kan stänga av sina möjligheter att spela under en begränsad period. Den sista mars 2020 var 50 224 personer avstängda. Den siffran har stadigt ökat sedan starten, med omkring 2000 personer per månad under hela 2019.

I början av 2020 mattades avstängningarna avsevärt. Mellan sista december 2019 och sista januari 2020 ökade användningen av spelpaus.se med endast 148 personer. I slutet av februari ökade användningen med 727 personer. I mars passerades 50 000 avstängningar och i jämförelse med februari var det 1174 personer som blockade sig själv från spel.

Magnus Olausson riktar en vädjan till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att återigen sätta ner foten mot spelbolagens aggressiva marknadsföring.

– Det var mindre spelreklam ett tag, men nu tycker jag att marknadsföringen har ökat igen. Jag hoppas att Ardalan Shekarabi sätter ner foten mot spelreklamen igen. Det är extra viktigt nu.

Ministern svarar

Ardalan Shekarabi säger att regeringen följer utvecklingen väldigt noga och är i nära kontakt med Spelinspektionen och jämför med länder som i det här läget har en mer långgående grad av begränsningar för att se hur spelbeteendet förändras.

– Vi tittar specifikt på det här, för vi vet att vi har en situation där människor är mer hemma, många är permitterade, har varslats och känner ekonomisk oro. Allt det här gör att det finns risker. Speciellt i ett läge där spel på idrottstävlingar har begränsats kraftigt, då finns det en risk att spelare rör sig mot de mer riskfyllda spelformerna så som nätcasino.

Flertalet spelbolag försöker även skapa spel på matcher som det annars inte spelas på, nu när elitfotbollen står still. Radiosporten rapporterade på måndagen att spelbolag erbjuder odds på resultat, antal mål och hörnor på träningsmatcher i de lägre divisionerna.  Ända ner till division 6 men också på U19-träningsmatcher, där många av spelarna är under 18 år, erbjuds spel.

Ardalan Shekarabi utesluter inte att ytterligare åtgärder, hårdare begränsningar kring marknadsföring av spel exempelvis, kan komma att bli aktuellt. Det är bland annat spelbranschens agerande som påverkar regeringens slutsatser.

– Branschen måste visa att de i det här svåra läget är beredda att ta ansvar.

Svenska Spel sammanställs kvartalets siffror i slutet av april, så det är för tidigt att säga hur coronakrisen har påverkat. Lotta Örtnäs, presschef på Svenska Spel tror dock att det kommer att märkas.

– Den största förändringen för oss är att sportevenemangen är inställda. Vi kan knappt erbjuda några sportspel alls och det är ju inte automatiskt så att de som spelar på sport går över till något annat. Det som finns är travet. ATG går jättebra.

Vill att spelberoende söker hjälp

Att Sverige återgår till det normala så snart som möjligt är utifrån Magnus Olaussons horisont det viktigaste för att fler inte ska ta spel-återfall. I väntan på det är hans bästa råd att söka hjälp.

– Hjälp och stöd finns, även i de här tiderna. Det kvittar vilken organisation man tar kontakt med. Om man är orolig för sitt spelande så tycker jag inte man bara ska låta det bero. Det kan vara jättesvårt att hantera ett beroende på egenhand. Jag tror man måste ha stöd.