Varje termin ställer Sveriges skolor in tusentals lektioner på grund av att det inte finns tillräckligt med vikarier, rapporterar DN i dag.
Varannan gymnasielärare och var tredje lärare i grundskolan saknar behörighet i de ämnen de undervisar i, rapporterade Skolverket förra veckan. Bristen på behöriga lärare visar sig också när skolorna ska kalla in vikarier. Sveriges skolor tvingas ställa in tusentals lektioner varje månad, visar en kartläggning som DN har gjort.
Tidningen har varit i kontakt med ett hundratal skolor i hela landet. I princip alla menar att det trots vikariepooler och andra lösningar är svårt att få tag i tillräckligt många vikarier. Att hitta vikarier med lärarexamen är ofta omöjligt.
Gymnasieskolan är hårdast drabbad men enligt de flesta kommuner innebär vikariebristen hårdare konsekvenser för högstadieelever, bland annat att eleverna får annat fokus än skolan, menar Kjell Ahlgren, undervisningsråd på Skolinspektionen.
En annan konsekvens är att inställda lektioner ger fel signaler till eleverna.
– Om en gymnasieelev kommer två minuter för sent till sin lektion blir det en rapport till CSN. Händer det många gånger dras studiebidraget in. Men när ingen lärare närvarar och eleven drabbas undervisningsmässigt blir det inga konsekvenser för skolan. Det är ytterst beklagligt, säger Ulrica Celec, ordförande i riksförbundet Hem och skola, till DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.