NYHET Hundratusentals elever strejkade över hela världen under fredagen. I Stockholm fylldes Mynttorget av manifesterande under parollen Fridays for future.
Miljöorganisationer. Vuxna människor med yrkestitlar följt av ”for future” på wellpapp-plakat. Stora gäng med tonåringar, trendigt klädda trots regnet, glada trots allvaret. Och barn, massor av barn.
Greta Thunbergs budskap har gått som en flodvåg världen över. Idag ska skolstrejker ske i mer än 2000 städer i 123 länder på alla kontinenter, ”inklusive Antarktis” som Thunberg skriver på twitter. Parollen är Fridays for future, målet är att rädda jorden.
Det duggar från en askgrå himmel ner på den stora folkmassan på Mynttorget i Stockholm. Det har gått ett tag sedan sommaren då hon satte sig här ensam på kullerstenen för att protestera varje dag fram tills valet 9 september. Demonstrationen är nu ett internationellt jätteprojekt, på Mynttorget finns en stor scen och ett talar- och musikprogram som sträcker sig över hela dagen.
”Keep it in the ground! Keep it in the ground!” skanderar massan då och då i slagfärdiga synkoper. Det är inte säkert att alla barn på plats vet att det är kolet man syftar på, men det spelar ingen roll. Det är nästan festivalstämning, men samtidigt gör sig allvaret påmint i plakaten. ”There is no planet b” står på det flera hemmagjorda skyltar. ”Vi kan inte källsortera kolkraften”, ”vårt enda hem” och ”sluta subventionera flyget” är andra exempel. ”Följ Parisavtalet” proklamerar ett plakat torrt. Här och där ser man pensionärer med stora upptryckta bilder på sina barnbarn. Utan text, mer behövs inte sägas.
Tidigare miljöminister Gustav Fridolin skymtar förbi. En förskola med de garanterat yngsta demonstratörerna står i utkanten av folkmassan. De en meter höga småttingarna är iförda gula reflexvästar och håller i skyltar där de målat hav och fiskar.
En av Sveriges största hiphopakter Tjuvjakt går på scenen och ungdomarna vrålar. Deras tuggummihiphop dånar i det folkfyllda utrymmet mellan slottet och riksdagens fasader. Tidigare har First Aid Kit spelat. Som en liten stoppskylt iklädd knallorange jacka sticker Hedda upp högt ovanför folkmassan. Hon har klättrat upp på ett av de höj- och sänkbara trafikhindren som ska skydda riksdagen mot terrorattacker. Över huvudet sträcker hon sin skylt: ”RÄDDA KLIMATET SNÄLLA”.
Hedda är nio år och är på demonstrationen med sin mamma, syster och vänner. Många från hennes klass är också där, och hon berättar att hennes lärare sagt att det är okej. Jag frågar om hon är orolig för klimatet.
– Ja. Om vi inte gör något.
Hedda fick upp ögonen för frågan genom sin syster. Hon berättar att de i hennes familj försöker använda mindre plast och köra mindre bil.
Heddas mamma Lovisa står nedanför med luvan uppdragen som skydd mot regnet. Hon säger att hennes döttrar pratar mycket om klimatet och att det märks mer och mer att de är oroliga. Hennes ena dotter har nyligen blivit vegetarian.
Frågan om skolk och skolplikt har diskuterats inför fredagens stora demonstration. Lovisa berättar att Heddas lärare informerat om att barnen kommer få registrerad frånvaro, men att de samtidigt ska känna att de har stöd. Barnen har fått i uppgift att ta reda på vad som står på plakaten och sedan ska betydelsen av detta diskuteras i klassrummet. Åsikterna går isär om hur man i vuxenvärlden ska tänka kring barnens strejk. I Finland har gymnasistförbundets ordförande uttalat sitt fulla stöd för skolungdomarna och påpekat att alla elever har rätt att strejka enligt grundlagen.
På frågan om Hedda kommer komma hit varje fredag och strejka svarar hon att hon inte vill ligga efter för mycket i skolarbetet. Men att man också alltid kan göra extra läxor hemma.
Av: Fanny Nilsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.