65 procent av gymnasielärarna har under det senaste året funderat på att lämna yrket, visar en ny rapport från Lärarnas riksförbund.

Majoriteten, två av tre, av Sveriges gymnasielärare överväger att lämna yrket, visar en ny rapport från Lärarnas riksförbund.

De vanligaste orsakerna är missnöjdhet över lönen och för mycket för- och efterarbete, skriver Svenska Dagbladet. Omkring hälften av gymnasielärarna var missnöjda med sin arbetsmiljö och lika många uppgav att de inte fick någon uppskattning.

Två av tre gymnasielärare anser också att de inte har tillräckligt mycket tid med eleverna för att fånga in dem som riskerar att hoppa av skolan.

Det kan finnas ett samband mellan att fundera på att lämna yrket och känna att man inte räcker till, tror Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

– Det är så fantastiskt roligt att vara lärare. Och det som är roligt är just att man skapar relationer med sina elever och att man tillsammans jobbar framåt och ser en utveckling och resultat. Utan den kontakten och att man känner förtroende till varandra så blir det inte roligt utan väldigt slitigt, säger Åsa Fahlén, till SvD.