Regeringens förslag att ta bort lagen om fritt vårdval röstades ner i socialutskottet. Ett misstag enligt SKL-politiker.
På torsdagen röstade alliansen och Sverigedemokraterna i riksdagens socialutskott för ett tillkännagivande om att regeringen inte ska återkomma med ett förslag om att dra tillbaka ”tvångs-lov”.
Vårdvalet är omstritt och från rödgrönt håll är kritiken kompakt.
– Jag är absolut emot lagen. Både för att jag tycker att det kommunala självstyret ska råda, dels rent politiskt, Vänsterpartiet vill inte ha den här typen av fri etablering, säger Emil Broberg (V) som sitter i SKL:s förbundsstyrelse till Dagens Arena.
Även Socialdemokraterna uttalar sig kraftigt emot den tvingande lagstiftningen.
– Det är ett flagrant brott mot vad förbundet står för, jag och Socialdemokraterna är emot det här. En av de viktigaste grunderna för SKL:s existens är vårt arbete för att det lokala självstyret ska ha ett stort utrymme, säger Ilmar Reepalu, (S) andre vice ordförande för SKL.
Det som upprör Ilmar Reepalu är frågan om rätt till självstyre. Lagen om fritt vårdval kan vara bra för vissa kommuner menar han, men om det ska finansieras av kommunala skattepengar ska beslutet vara den enskilda kommunens.
Enligt Emil Broberg är ett annat problem med tvångs-LOV att det i vissa landsting öppnar upp för oseriösa företag.
– Klart det finns utrymme för oseriösa företag. I vissa landsting har man gjort det väldigt lätt att etablera sig, säger han.
Kontrollen av vårdföretag är generellt sett ganska svag, menar han, och det ägnas för lite tid åt att följa upp och kontrollera om företagen uppfyller de krav som landstingen ställer på dem.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.