ALMEDALEN17 Med fokus på integration, att skapa jobb och inskärpa lag och ordning vill Anna Kinberg Batra slå sig in i det hon kallar mitten av svensk politik. Av de borgerliga partiledarna är hon den som tydligast värnar om alliansen i sitt Almedalstal.
TEMA: Anna Kinberg Batra håller ett tal med en tydlig linje utifrån de tre samhällsproblem hon menar är viktigast att lösa: integrationen, jobbskapande och otrygghet.
Anna Kinberg Batras tal har varit det mest emotsedda av flera politiska kommentatorer, eftersom hennes ställning i partiet är så svag efter Moderaternas ras i opinionen. När partiet häromdagen presenterade sin nye partisekreterare, bedömdes han av många vara ett »andrahandsval« vilket togs som ett ytterligare tecken på hur svagt stöd Anna Kinberg Batra har i partiet.
När Moderaternas partiledare så till slut äntrar scenen kl 11.00 under Almedalsveckans sista dag inleder hon med temat yttrandefrihet, och att den är viktig, men har gränser. Att den är något vi måste försvara, men att vi också måste vakta dess gränser – både lagligt men också i det privata när någon i vår närhet yttrar sig sexistiskt eller rasistiskt. På sätt och vis liknar inledningen Magdalena Anderssons (S) till sitt tal i onsdags, där hon pratade om vikten av demokrati och att aldrig ta den för given. Anna Kinberg Batra avslutar med att be nazisterna att lämna Visby.
Hon fortsätter med att berätta om sitt första jobb, som chaufför åt en kopieringsfirma som hon fick som 19-åring utan några särskilda kunskaper eller erfarenhet alls. Då växte vanliga jobb på träd hos Arbetsförmedlingen: »Sådana jobb som vänstern fnös åt då också, men som de flesta som har dem gläder sig åt att kunna betala hyran med«.
Som vanligt kommer yrkesgrupperna lärare, sjuksköterskor och poliser upp när Moderaterna pratar om skattenivåer. Stefan Löfven (S) har höjt skatterna för de här grupperna, och hon vill istället sänka den med 500 kronor i månaden för »vanliga yrkesgrupper«, säger hon. Tvärtemot Magdalena Andersson (S), som i veckan talat skarpt för behovet av att beskatta företag hårdare vill Anna Kinberg Batra sänka skatten på företagande, eftersom det är de som skapar jobb, enligt henne.
Hon tar upp de ställen där färre än hälften av de vuxna jobbar, det som »brukar kallas utanförskapsområden« och fortsätter:
»Smaka på det ordet. Det är som att Sverige har bitar som bryts loss, där det svenska samhällskontraktet inte gäller och ni som bor där inte får vara med. Det kommer jag aldrig acceptera.«
Anna Kinberg Batra riktar sig här till personerna »utanför« på ett sätt som att de är offer för systemet, en arbetsmarknad som inte släpper in. Samtidigt markerar hon mot de som »väljer att leva på andra fast de kan jobba« och hon kräver »integrationsplikt«. Hon vänder sig emot att det kan vara mindre lönsamt om en i en familj börjar arbeta, än om bägge vuxna fortsätter att leva på bidrag.
Skyldig till att inte släppa in folk på arbetsmarknaden är Stefan Löfven och regeringen, som inte ser till att skapa de enkla jobb som behövs, bland annat genom utökat Rut-avdrag.
Det tredje temat för Moderatledaren är otrygghet. Där pratar Anna Kinberg Batra om kvinnors upplevelse av otrygghet, övergrepp på festivaler och områden som domineras av kriminella gäng. Regeringen får sig en drapa för att inte ta poliskrisen på allvar, och fler poliser utlovas. Anna Kinberg Batra utlovar också att vardagsbrott som cykelstölder och inbrott inte längre ska kunna avskrivas direkt utan att utredning påbörjas.
PUBLIKKONTAKT: Åhörarna består av 700 personer (de flesta åkte hem från Almedalen redan innan helgen, vilket påverkar publikstorleken) där många synes vara lojala moderater, som klappar på rätt ställen, men utan överdrivet engagemang. En lång applåd får Anna Kinberg Batra när hon i början av talet markerar mot de mer fientligt inställda åhörarna från Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som står längst bak under talet med flera stora flaggor med sin symbol på. ”Jag har en sak att säga till er nazister som har kommit till Visby: åk härifrån, Sverigehatare!”
HUMORFAKTOR: Nej.
LÖNTAGARPERSPEKTIV: Nej. Det närmaste hon kommer är när hon lovar att alla som arbetar i Sverige ska kunna »skapa ett gott liv« för sig och sin familj, och inte bara få »mat och tak över huvudet« – utan att precisera vad det innebär.
Inte bara mat på bordet och tak över huvudet, utan också kunna skapa ett gott liv för dig och din familj.
BLOCKSAMMANHÅLLNING: Efter ett långt tal med fokus på Moderaternas politik, och på kritik av regeringen och statsministern, avslutar Anna Kinberg Batra med att markera sin tillhörighet till alliansen, genom att referera punkter ur vart och ett av de andra alliansledarnas tal. Hon inskärper också hotet från alliansen i att inte släppa igenom en budget med skattehöjningar med orden: »Ingen minister ska gå säker«, och hon utesluter inte heller helt en alliansbudget. Liksom Ebba Busch Thor, men i motsats till allianskollegerna Jan Björklund och Annie Lööf, nämner moderatledaren inte med ett ord Sverigedemokraterna.
UTSPEL: Moderaterna vill ha minst en timme mer skoltid om dagen, fler poliser och höjda polislöner, sänkt skatt på arbete, skärpta straff och ett nytt brott kallat grovt sexuellt ofredande för de fall där våldtäkt inte kan bevisas. Mål att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda ska halveras till 2025. Tillsammans med alliansen vill man införa skolstart vid 6 års ålder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.