Runt 60 Uber pop-förare har nu dömts, visar Kalibers granskning. Många känner sig utnyttjade. Polisinspektör Anders Thonfors håller med. »Det handlar om att tjäna pengar och inget annat.«
Den kontroversiella taxitjänsten Uber pop, där privatpersoner utan taxilegitimation och tillstånd, skjutsade kunder mot betalning, la ner innan sommaren. Nu visar Kalibers och Ekots granskning att runt 60 Uber pop-förare har dömts i tingsrätten.
Flera av dem känner sig utnyttjade.
– Vi blev alla lurade och vi blev alla utnyttjade. Varför ger man folk ett jobb ifall de vet att de kommer att dömas i domstol, säger Daniel, som egentligen heter något annat, till Sveriges Radio.
Konsekvenserna av domen kan bli förödande. Exempelvis kan man få nej när man ansöker om att bli taxiförare eller på grund av att man är straffad få vänta upp till två år extra på att bli svensk medborgare. De blir också av med körkortet under en tid, vilket kan leda till att man förlorar jobbet.
– Det är ett utnyttjande av människor, ett bondfångeri. Det handlar ju om att tjäna pengar och inget annat, säger polisinspektör Anders Thonfors, till radion.
Ekot och Kaliber erfar också att polisen nu utreder själva Uber, företaget bakom tjänsten. Förundersökningen handlar om beställaransvaret men ingen person är misstänkt för brott. I Frankrike, där 200 förare blivit dömda, utredde man också Ubers ansvar. Företaget dömdes för att ha bedrivit illegal transporttjänst med outbildade förare. Två höga chefer dömdes också till böter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.