UD underkänner sin egen hantering av de 12 miljarder i biståndspengar som departementet fördelar årligen. Det handlar om räknefel, okunskaper och bristfällig uppföljning, rapporterar SvD.
”Bidragsprocessen – eller resurserna som försvann” är namnet på den interna undersökning som utrikesdepartementet gjort. UD har tidigare blivit ifrågasatt om deras utbetalningar av bidrag har gått rätt till, både av externa granskare och genom de anmälningar som gjorts till konstitutionsutskottet.
Efter 2010, då Riksrevisionen uppmärksammade allvarliga brister, har UD försökt att skärpa rutinerna och få bättre ordning. Ett par år senare gav UD en av sina egna civilekonomier i uppdrag att undersöka hur administrationen av bidrag fungerar, skriver Svenska Dagbladet.
Utredaren skriver att UD:s hantering av biståndet inte uppfyller de krav som ställs enligt det interna ekonomiska regelverket. Dokument, som beskriver varför pengar har delats ut finns ofta inte med, ansökningar har godkänts utan att först ordentligt förhandsgranskas och analyser som ska göras för att inte biståndspengar ska hamna i fel fickor till exempel saknas många gånger eller är undermåliga, enligt rapporten skriver SvD.
Av de 30 talet-medarbetare som utredaren har intervjuat framkommer också att många handläggare inte har tillräckliga kunskaper i bidragshantering. Dessutom har praktikanter, som helt saknar utbildning i att administrera bistånd, självständigt fått hantera ärenden och beslut. I rapporten nämns också att det finns en hemlig bilaga ”risker för oegentligheter”.
Den slutliga domen i rapporten lyder: ”Utredaren drar den övergripande slutsatsen att UD hade så dålig intern kontroll och kvalitet inom bidragshanteringen att en förändring blev eftersträvansvärd”.
Inga-Britt Ahlenius, FN:s förra undergeneralsekreterare och tidigare chef för Riksrevisionsverket säger till SvD: ”Enligt min mening råder total förvirring inom verksamheten. Det behöver inte falla någon skugga över den välutbildade kadern av svenska diplomater. Men bidragshanteringen i miljardklassen är de knappast rustade för.”
Sedan UD nu registrerat rapporten som allmän handling lämnas den ut tillsammans med en helt ny version som kallas för ”officiell slutrapport”. Det är en putsad parallell bild av verkligheten skriven på diplomatspråk, skriver SvD.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.