Anna Kinberg Batra (M) och Ulf Bjereld Bild: Ragnar Jensen
Anna Kinberg Batra (M) och Ulf Bjereld Bild: Ragnar Jensen

Alliansens flyktingpolitiska besked tyder på fortsatt enighet i riksdagen mot SD. ”Men det är också en del av alliansens långsiktiga strategi. De sparar på krutet”, säger statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

Sedan Reinfeldt proklamerade sin avgång på valnatten har en av de mesta snackisarna varit vilka flyktingpolitiska besked alliansen kommer att ge ”post-Reinfeldt”. Mindre resurser till migration skulle kunna ses som en flirt med Sverigedemokraterna, som gett beskedet att de kommer att rösta på det alternativ som är ”minst skadligt för Sverige”.

I dag presenterade de fyra allianspartierna sin gemensamma skuggbudget. De gav inga exakta besked kring hur de vill bedriva flyktingpolitiken eller hur mycket de beräknar att det kommer att kosta, utan meddelade att de lägger sig på samma nivå som regeringen.

– Vi skiljer oss inte från regeringen och det är det viktiga budskapet, sa Anna Kinberg Batra, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson och gruppledare, under måndagsförmiddagens presskonferens.

Föga förvånande kanske, men beskedet visar att alliansen inte tänker låta SD få inflytande i någon riktning. Ett alternativ för de fyra partierna hade ju varit att lägga ännu mer på flyktingpolitiken, vilket hade minimerat risken för att SD röstar på alliansbudgeten och alltså gett SD indirekt inflytande. Det alternativet hade underlättat för allianspartierna.

– Vi har ju den absurda situationen att alliansen inte vill att någon ska rösta på deras budget. Då skulle man utlösa regeringskris och alliansen vill inte ta över regeringsansvaret med SD som stödparti, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Med detta budgetförslag har nu alliansen visat att det finns en nationell enighet kring att utesluta SD. Ulf Bjereld menar att det finns politiskt värde i en blocköverskridande samsyn i denna fråga. Han tror också att det är ett led i alliansens långsiktiga strategi. De hade kunnat ställa till med mycket mer bekymmer i detta politiska läge.

– Det är onödigt för dem att ställa till med regeringskris eller bryta ut enskilda förslag som inte är så kostsamma. Det är inte nu man ska vara som bäst utan om fyra år. För dem är det är bättre att spara på krutet och bedriva stabil oppositionspolitik, säger Bjereld.