Näringsminister Mikael Damberg (S) får nu i uppdrag att ta fram enkla jobb tillsammans med näringslivet. »Regeringen får inte kapitulera och införa låglönejobb« säger Ulf Bjereld.
Statsminister Stefan Löfven presenterade på onsdagen sin regeringsombildning. Det blir tre nya namn i regeringen – tidigare språkröret Peter Eriksson (MP), kommunalrådet Karolina Skog (MP) och statssekreteraren Ann Linde (S). Därtill får tre ministrar nya uppdrag.
– Stefan Löfven nöjde sig inte med att byta ut två ministrar men det blev heller inte hela havet stormar. Jag tror det var klokt. Regeringen har inte regerat särskilt länge på egen budget, det är först nu enskilda ministrar fått regera på allvar, säger Ulf Bjereld, statsvetare samt ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.
– Dessutom tror jag det finns en överskattad tro på regeringsombildningar, att de skulle leda till en fantastisk nystart. Men problemet för den här regeringen har inte handlat om de enskilda ministrarna.
Han pekar särskilt ut utnämningen av Peter Eriksson (MP) till ny bostadsminister.
– Stefan Löfven var tydlig med att lyfta fram just bostadspolitiken. Peter Eriksson har lätt för att samarbeta över blockgränserna och jag tror bostadsfrågorna kommer få en starkare plats i den nya regeringen.
Däremot anser han att digitaliseringsfrågorna borde fått större utrymme.
– Kanske skulle man visat områdestyngd genom att utse en särskild digitaliseringsminister. Nu blir Peter Eriksson ansvarig för både bostads- och digitaliseringsfrågorna och man kan ju enkelt gissa sig till vilken av dem som kommer få störst utrymme.
En minister som får ett förnyat uppdrag är näringsminister Mikael Damberg (S) som nu får ett specifikt uppdrag att skapa »enkla jobb« tillsammans med näringslivet.
– Det är lite dunkelt vad detta egentligen innebär. Regeringen får inte kapitulera och införa låglönejobb.
Ulf Bjereld tycker också det var viktigt att Miljöpartiet inte kom ut som förlorare i regeringsombildningen.
– Det var bra att Stefan Löfven inte utnyttjade tillfället för att komma åt Miljöpartiet. För att bli en god koalitionspartner krävs ett starkt MP.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.