Marita Ulvskog (S) rasar mot EU-kommissionens läckta förslag till ändrat utstationeringsdirektiv. »Den sociala dumpningen kan bli värre«, säger Europaparlamentarikern.
Nästa vecka presenterar EU-kommissionen förslag på ändringar i utstationeringsdirektivet, som reglerar förhållandena för arbetstagare som utför arbete i en annan medlemsstat.
Under arbetets gång har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepat löften om att arbetstagares rättigheter inte kommer att hotas. Marianne Thyssen, ansvarig kommissionär, har sagt att lika lön för lika arbete på samma plats är en lika stor självklarhet som att kvinnor och män ska ha lika lön för lika arbete.
Igår läckte delar av det nya förslaget till utstationeringsdirektiv, vilket fick de svenska parterna att rasa. I ett gemensamt brev till EU-kommissionen varnar bland andra LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne för att hela Sveriges system är i fara.
LO-juristen Claes-Mikael Jonsson anser att förslaget »skapar en fullständig osäkerhet kring när det är lovligt att strejka för högre lön« och menar att man gör lönefrågor till en europeisk angelägenhet.
Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker och vice ordförande i sysselsättningsutskottet, tycker att förslaget är extremt upprörande.
– Det skulle kunna innebära så stora försämringar av den svenska modellen att det inte längre lönar sig att vara fackligt engagerad och att fackföreningsrörelsen tycker att EU-medlemskapet inte längre har något värde, säger Maria Ulvskog.
Facken varnar för att det läckta utkastet är fullt av formuleringar som begränsar strejkrätten. Det står också att arbetarna ska ha en lön »nödvändig« för att skydda arbetstagaren och det finns idéer om att man ska lägga upp löneförslag på en webbplats, berättar Marita Ulvskog.
– Man skapar en väg förbi de fackliga organisationerna som sannolikt leder till tvister som måste lösas i EU-domstolen. Det innebär i praktiken att EU får makt över lönebildningen. Den sociala och lönemässiga dumpningen kommer kunna fortsätta, säger hon.
Om det läckta utkastet är det som EU-kommissionen presenterar i veckan är situationen väldigt allvarlig, menar Marita Ulvskog.
– Det kommer att bli ramaskri. Juncker har upprepade gånger lovat att värna arbetstagares rättigheter, han kan inte vara kvar om förslaget skiljer sig så diametralt från hans löften, säger Marita Ulvskog.
»Lika lön för lika arbete på samma plats« är principen som Sverige och sex andra länder i Västeuropa har slagits för – nio östeuropeiska länder har drivit en rakt motsatt agenda.
– Det man gör nu är att gå helt på den linje de östeuropeiska länderna har fört via sina regeringar. Vi kommer att göra allt vi kan för att hindra detta men det är oklart om vi har majoritet i parlamentet, säger Marita Ulvskog.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.