Avtal 2025 4,2 procent i löneökningar är alldeles för lågt och lönemodellen har spelat ut sin roll. Det menar företrädare för Unga Byggare, Byggnads ungdomsverksamhet.
– När det finns löneutrymme ska man inte hålla tillbaka så att det försvinner i profit och lyxkonsumtion i stället för att vi som gjort jobbet får ta del av det, säger Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst.
Förra veckan gick facken inom industrin ut med lönekrav på 4,2 procent inför kommande avtalsrörelse. Alldeles för högt, bekymmersamt högt, svarade arbetsgivarna direkt. Unga Byggare, Byggnads ungdomsorganisation, höjer rösten och menar i stället att det är ett alldeles för lågt krav.
De kräver 15 procents löneökningar.
– Jag vet hur verkligheten ser ut i min bransch. Jag hör från murare, snickare och barnfamiljer att pengarna inte räcker till, att de måste ta från sparpengarna. Jag pratade nyligen med en rivningsarbetare i bygghissen som berättade att han jobbar extra som flyttgubbe på helgerna för att ha råd med mat och hyra. När vi har den verklighetsbilden ser vi 4,2 procent som ett väldigt lågt krav, säger Erik Andersson, ordförande i Unga Byggare Väst.
”Måste räkna med vinstandelen”
Enligt Unga Byggare har lönemodellen, där arbetsgivare och fack inom industrin sätter ett ”märke” för lönebildningen, spelat ut sin roll. Den hämmar löneutvecklingen och är något de stora byggföretagen vinner på, menar de.
– Det har varit för att hindra en lönedriven inflationsspiral, men nu har vi haft en vinstdriven inflation. Man kan inte bara räkna på produktiviteten, utan måste ta mer av vinstandelen. När det finns löneutrymme ska man inte hålla tillbaka så att det försvinner i profit och lyxkonsumtion i stället för att vi som gjort jobbet får ta del av det. Samhällsekonomin blir förstörd när vi får mindre att röra oss med, säger Erik Andersson.
”Gör oss starkare”
Kajsa Holmqvist, ordförande för Unga Byggare centralt, menar att arbetsgivarna alltid kommer hävda att löneanspråket är för högt, vad facket än säger.
– Då siktar vi ännu högre. Det gör oss starkare när medlemmar ser att vi står på oss och kräver mer. Vi har stått tillbaka senaste tiden, framför allt i senaste avtalsrörelsen. Det är dags att vi får vår bit av kakan, säger Kajsa Holmqvist.
Erik Andersson menar att utgångsläget måste vara minst 10-15 procent. Risken är att kravet på 4,2 i slutändan landar på omkring 3 procent.
– Det äts upp av elpriser, mat och hyra. Det försvinner i drivmedelskostnader. Vi som arbetar behöver ett ekonomiskt utrymme för att leva ett gott liv, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.