Foto: Byggnads

Avtalsrörelsen 2025 Nu kommer kritik mot det nya industriavtalet som ska ge löneökningar på 6,4 procent på två år. 

– Jag tycker att det är klassförräderi, säger Cajsa Holmqvist, ordförande för Unga byggare.

Det har varit en stark uppslutning från både fack och arbetsgivare bakom det nya industriavtalet som slöts tidigt på tisdagsmorgonen. Ett avtal som ska ge 6,4 procent i löneökningar på två år.

”Klassförräderi”

Men nu kommer kritik från Unga byggare, fackförbundet Byggnads ungdomsorganisation.

– Vi har mycket att hämta igen efter pandemin och de senaste årens inflation. Därför tycker vi att löneökningarna borde ha legat betydligt högre, säger Cajsa Holmqvist, ordförande för Unga byggare.

Redan i höstas var Unga byggare ute och krävde 15 procent i löneökningar. Långt över Facken inom industrins ursprungskrav på 4,2 procent per år. Att det till slut blev löneökningar på 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026 är under all kritik, enligt Cajsa Holmqvist. 

– Jag tycker att det är klassförräderi. Det blir skillnad mellan arbetare och arbetare. Vi inom byggbranschen och andra högre avlönade LO-yrken drar ifrån dem som jobbar inom vård och omsorg. Det blir också ett jämställdhetsproblem eftersom det är främst kvinnor som jobbar inom de yrkena. 

”Osolidarisk modell”

Unga byggare är starkt kritiska till att fack och arbetsgivare från industrin går före och sätter ett lönemärke som de andra branscherna måste förhålla sig till. 

– Industriprincipen och märket är jävligt osolidariskt. Vi från Unga byggare tycker det är dags för en ny lönebildningsmodell. 

Det är en fråga som Unga byggare lobbar hårt för inom sitt eget förbund, berättar Cajsa Holmqvist. 

– Det här är något vi kommer att fortsätta driva. Vi kommer aldrig att ge oss. När det gått bra för byggbranschen så har vi inte kunnat plocka ut något för det, trots att vi också är konkurrensutsatta. Märket har hållit tillbaka våra löner under många år.