Bild: Caroline Donahue/Flickr.com
Bild: Caroline Donahue/Flickr.com

Antalet unga som varken jobbar eller studerar ökade under hela alliansperioden. År 2012 var de 117 000. ”Det blev alliansens akilleshäl”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Antalet unga mellan 16 och 25 år som varken jobbar eller studerar var 117 000 år 2012, enligt nya siffror från SCB som presenteras i en rapport från LO. Gruppen hade växt med 15 000 personer sedan 2008. Under hela alliansens regeringsperiod ökade gruppen med sammanlagt 2,2 procent.
– Arbetslösheten och utanförskapet var alliansens stora stora projekt. I valrörelsen 2014 blev det alltmer uppenbart att det var relativt enkelt att hitta statistik som pekar på att det faktiskt har gått trögt med att leverera det som man gick till val på 2006 och 2010, säger Jonas Hinnfors som är professor i statsvetenskap i Göteborg.

Blev det alliansens akilleshäl?
– Jag tror att det stod alltmer klart, även om alliansen menade att man skapat tusentals jobb, att det fanns mycket statistik som pekade på att det inte hänt så mycket på det här området. Arbetslöshetssiffran hade till exempel legat otroligt irriterande stabil, och låg kvar på någonting som alliansen själv hade beskrivit som massarbetslöshet. Det blev uppenbart för fler väljare att det var något som inte riktigt fungerade med samhällets jobbskapande och utanförskapshantering. Det tror jag blev alliansens akilleshäl, säger han.

LO-rapporten visar att antalet unga som varken jobbar eller studerar skiljer sig kraftigt mellan olika delar av landet och mellan utrikes och inrikes födda. Uppsala län hade lägst andel medan Gävleborgs län hade högst.

Bland utrikes födda var andelen 27,4 procent medan gruppen som helhet endast utgör 13,5 procent. Överrepresentationen kan förklaras med längre etableringstid för nyanlända flyktingar samt och att många utrikes födda är uppvuxna i socioekonomiskt svagare områden jämfört med övriga unga, områden som generellt har en högre arbetslöshet.
– Att den kommande generationen har möjlighet att få jobb och utbildning är väldigt viktigt för väljarna. Det är en känslig grupp för vilken regering det än är. Klarar man inte det så blir det ett sänke, säger Jonas Hinnfors.