Den nya asyllagen sänder fel signaler, enligt UNHCR. »Vi är rädda för en nedåtgående spiral med fler och fler inskränkningar i Europa«, säger Fredrik Sperling.
I går, tisdag, röstade riksdagen igenom den nya hårdare asyllagen. Lagen, som börjar gälla från och med den 20 juli och tre år framåt, innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, att rätten till familjeåterförening inskränks och kraven på egen försörjning skärps.
– Vi förstår ju att det är en väldigt stor utmaning som Sverige står inför med så många asylsökande som kommit. Några få länder har tagit ett stort ansvar och vi förstår regerings frustration över detta. Samtidigt tror vi att de här restriktionerna sänder fel signaler till andra länder. Vi är rädda att det blir en nedåtgående spiral med fler och fler inskränkningar, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR Nordeuropa.
Framför allt är FN:s flyktingorgan UNHCR kritiska mot de tillfälliga uppehållstillstånden och den kraftigt begränsade rätten till familjeåterförening.
– En del barn kommer tvingas leva utan sina familjer under lång tid. Men det handlar också om att integrationen försämras. När man inte vet om man kommer att få stanna i landet satsar man heller inte på att integrera sig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.