Bild: Alexander Giacomini
Bild: Alexander Giacomini

190 SAS-anställda stämmer Unionen för att facket ska ha förhandlat bort deras pensioner. Fackförbundet avvisar kritiken: ”Det är hypotetiska summor”, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfeldt.

Vid en krisuppgörelse 2012 ska Unionen ha förhandlat bort 190 SAS-anställdas intjänade pensioner. I dag tisdag lämnade de drabbade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. De menar att Unionen har förhandlat om rättigheter de inte fick förhandla om.

Fackförbundet avvisar den bilden.

– Vi tycker att uppgörelsen är inom det tillåtnas ram och analyserade detta mycket noggrant innan vi gjorde det, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfeldt.

Han menar att de har rätt att förhandla om förmånsbestämd pension tills pengarna avropas, till skillnad från om fallet hade gällt den premiebestämda pensionen. Den förmånspension som Unionen förhandlade bort hade gett de anställda möjligheten att gå i pension vid 60 års ålder.

I Dagens Nyheter säger Michael Gärtner, en av de anställda bakom stämningen, att flera kabinanställda har blivit av med upp till hundratusentals kronor i pensionskapital. Martin Wästfeldt menar att det är en hypotetisk förlust. Besparingen för SAS är att pengarna omdisponeras.

– Det innebär bara att pensionen inte fylls på i samma takt som avsett, men det är inte samma sak som att ta ifrån någon pengarna. Denna del av pensionen är en preliminär procent av deras slutlön som i det nya avtalet kommer att gå till annat, säger han till Dagens Arena.

Denna komponent var en avgörande del för att komma till avslut i krisförhandlingarna i november 2012, enligt Martin Wästfeldt.

– Det är inte något man vill göra men vi bedömde att detta var en av de minst kännbara åtgärderna som stod till buds. Det var en oerhört allvarlig situation, medlemmarnas arbete stod på spel. Hade vi inte enats hade SAS gått i konkurs och det tolkade inte vi som ett tomt hot, säger Martin Wästfeldt.