Myndigheter Regeringen väntas på måndagen meddela att ytterligare 900 statliga tjänster omlokaliseras från Stockholm, erfar SVT Nyheter.
Regeringen kommer i dag presentera nästa steg i att omlokalisera statliga jobb från huvudstaden, det erfar SVT Nyheter.
Under måndagen väntas Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister (MP), presentera beslutet vid en pressträff på morgonen tillsammans med Ebba Östlin, (S) kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Det gäller bland annat 500 tjänster vid biståndsmyndigheten Sida som ska flytta till Botkyrka kommun i Stockholms län. Det är anställda vid Sidas lokaler vid Gärdet i Stockholms innerstad som omfattas av flytten. Sidas medarbetare i bland annat Visby och utomlands kommer inte beröras.
– Sverige ska hålla ihop. Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden, det handlar om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet och nöjdheten bland allmänheten. Detta gäller såväl landsbygd och storstad som innerstad och ytterområden, säger Isabella Lövin på presskonferensen.
– För Botkyrka innebär den här flytten väldigt mycket. Kommer skapa mycket spännande utveckling i vår kommun, säger Ebba Östlin.
Det är oklart när flytten kan genomföras.
Utöver Sida flyttas också både delar av myndigheter och hela myndigheter till Västsverige och Skåne erfar SVT Nyheter. Ytterligare 400 tjänster ska lämna huvudstaden. Något som Isabella Lövin inte berörde på presskonferensen.
Enligt SVT väntas statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S) presentera nyheten under ett besök i Malmö i dag.
Myndigheten för tillgängliga medier flyttar till Malmö, likaså Tullverket ska lokalisera omkring 80 tjänster till staden. Inspektionen för socialförsäkringar flyttas till Göteborg, skriver SVT Nyheter. Flytten berör cirka 60 anställda.
Omlokaliseringen är en del i regeringens mål att ha flyttat ut eller skapat 2000 statliga jobb utanför Stockholm under den här mandatperioden.
2016 föreslog riksdagens landsbygdskommitté att sammanlagt 10 000 statliga jobb ska flyttas från storstäder till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år. Landsbygdskommittén består av samtliga riksdagspartier med uppdrag att ta fram en blocköverskridande landsbygdspolitik.
Flera fackförbund har varit kritiska, där i bland Saco-S och ST.
Facken menar att utredningar från tidigare omlokaliseringar visar att det är dyrt och påverkar verksamheten negativt i flera år. Då få anställda väljer att flytta med innebär det att myndigheterna behöver hitta ny och rätt kompetens – något som tar tid.
Varje flytt kostar över en miljon kronor, enligt Riksrevisionen.
Facken har begärt att en påtvingad flytt inte ska behöva resultera i att den anställde måste säga upp sig själv om man inte vill flytta med.
Men en dom i Arbetsdomstolen (AD) har fastslagit att arbetstagare vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort.
Domen, som rörde omlokaliseringen av Fastighetsmäklarinspektionen, innebär att de anställda som inte vill följa med måste säga upp sig själva, vilket innebär att man blir utan uppsägningslön och får karensdagar i a-kassan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.