regeringsbildning Det var frågor om arbetsrätten som ledde till att förhandlingarna stupade mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Det uppger Sveriges Radio Ekot efter att ha talat med flera personer som har haft insyn i förhandlingarna.
Natten till söndag förra helgen ska en skriftlig uppgörelse med flera politiska punkter ha funnits mellan S, C, L och MP. Men när Centerpartiet skulle förankra överenskommelsen i det egna partiet blev den ratad.
Enligt Ekot ska de punkter som varit avgörande för att C till slut sa nej ha handlat om arbetsrätten.
Centern ville att överenskommelsen skulle innehålla en betydande utvidgning av undantagen i turordningsreglerna, vilket till arbetstagarnas fördel skulle kompenseras med mer långtgående ansvar hos arbetsgivarna att ge omställningsstöd till anställda som sagts upp.
Men det här kunde Socialdemokraterna inte gå med på. I stället stod det i överenskommelsen mellan de fyra partierna att arbetsmarkandens parter skulle åläggas att göra upp om reformer på arbetsmarknaden, och om de inte lyckades med det inom ett år skulle lagstiftning på området ske. Den här skrivningen tyckte C i slutänden inte var tillräckligt skarp och tydlig.
En annan fråga som enligt Ekots källor skapat konflikt var den om jobb till nyanlända. S ville inte gå med på sänkta ingångslöner, men kunde tänka sig att en ny form av jobbsubvention riktad till den här gruppen skulle kunna gå till företag utan kollektivavtal – men bara »där det är möjligt«. Den reservationen fick C att säga nej.
Socialdemokraterna har sagt att de vill återuppta regeringsförhandlingarna, vilket även Liberalerna och Miljöpartiet vill. Centerpartiet verkar inte heller helt stänga dörren till samtal:
– Socialdemokraterna behöver i så fall återkomma. De svar som de har lämnat till oss under de senaste veckorna har varit alldeles för vaga, sa Annie Lööf till Ekot igår.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.