GRANSKNING. Efterspelet till skattefusket i statens miljardprojekt – som Dagens Arena avslöjade 2010 – står nu klart. Tre polska byggarbetare kommer nu få ut rätt lön. Men männen bakom skattefusket är fortfarande verksamma i Sverige.
En domstol i den polska staden Krosno har slagit fast att tre polska byggarbetare fick för låg lön vid arbete på Norra länken-bygget 2009. Efter en två år lång rättsprocess har domstolen beslutat att den tyska byggjätten Bilfinger Bergers dåvarande bemanningsföretag, polska Budomex, måste betala cirka 120 000 kronor var till de tre byggnadsarbetarna.
– Skönt att vi får det vi hade rätt till enligt avtal, säger Jerzy Mosoń, en av de tre byggarbetarna.
– Vi är mycket nöjda med den här domen, fortsätter Jerzy Mosoń på telefon från Frankrike där han arbetar för tillfället.
Dagens Arena skrev om fallet med de tre byggnadsarbetarna redan sommaren 2010. Den tyska byggjätten Bilfinger Berger hade då på kort tid vunnit miljardupphandlingar i tre av de största statliga infrastrukturprojekten på decennier: Norra länken, Citytunneln och Citybanan. Upphandlingarna hade vunnits genom mycket lågt anbud som slog ut konkurrenterna.
Men de låga buden möjliggjordes genom att Bilfinger Berger systematisk anlitade underentreprenörer som fuskade med skatten och utnyttjade polska byggarbetare. Bland de arbetare som inte fick ut rätt lön fanns de tre polska byggnadsarbetarna, Jerzy Mosón, Tadeusz Drzymała och Antoni Ligas.
Lockades med löfte om att slippa betala skatt
Det var i juni 2008 som ett polskt bemanningsföretag, med kontor sydöstra Polen, lockade de tre arbetskamraterna till betongjobb i Stockholm. Enligt anställningskontraktet skulle de få 124 kronor per timme i lön före skatt för jobbet i Stockholm.
De tre reagerade därför inte särskilt när de kunde konstatera att ungefär 90 kronor per arbetad timme kom in på deras lönekonton. Några lönebesked fick de inte, däremot kontanter i handen som ersättning för övertid. De arbetade upp mot 250 timmar per månad, vilket är mer än vad man får arbeta enligt arbetstidslagen.
– Firman sa att de ville hjälpa oss att slippa skatt på övertidsersättningen, förklarade en av de tre kontantbetalningarna för Dagens Arena.
Efter någon månad bytte deras arbetsgivare namn. Det var ett mönster som byggarbetarna lärde sig känna igen. De arbetare som först var anställda för Eurotech fick efter ett år se företag till det yttre skifta form till CRZ Contruction Ltd. När ytterligare ett år passerat bytte företaget namn på nytt. Under årens gång har namn som Budomex, CRZ, S-Bud, SPB och Budwest dykt upp.
Personerna bakom uthyrningsverksamheten brukar göra så. Av skatteskäl enligt uppgift från företagets företrädare i Sverige.
I Sverige har verksamheten bytt namn och organisationsnummer ett tiotal gånger under de drygt tio år de haft personal i Sverige. Minst ett hundratal polska byggnadsarbetare har i genomsnitt arbetat här under de tio åren, framför allt på stora trafikprojekt som tunnlar och broar med den tyska storbyggaren Bilfinger Berger som entreprenör och Trafikverket som byggherre.
Troligtvis har företagen på det här sättet undvikit att betala stora summor skatt och arbetsgivaravgifter.
De tre polska byggnadsarbetarna berättar att bortsett från namnbytena var arbetet detsamma, de tre arbetskamraterna fortsatte på samma betongtunnel. Lönen, kontantbetalningarna, arbetsledningen och boendet i byggbaracker vid Norrtull i Stockholm var precis som tidigare.
Lurades på lön
Någon gång på våren 2009 fick de information från facket om att de hade rätt till högre lön än den de fått. Men tiden gick och lönen som kom in på kontot ändrades inte. I juni 2009 löpte deras kontrakt ut. De hade fått veta att de skulle få pengar tillbaka på skatten när de kom hem. När pengarna dröjde bestämde de sig för att väcka talan mot Budomex i domstol.
– Av erfarenhet från Danmark visste vi att den här arbetsgivaren försökte lura oss, förklarade Tadeusz.
Trots domen är de försiktiga med att ta ut något i förskott. Domen som regionrätten i Krosno avkunnade den 5 juni innebär att deras före detta arbetsgivare är skyldig att betala skillnaden mellan de 124 kronor per timme de fick och den lön de skulle ha fått enligt kollektivavtal. 159 kronor per timme under 2008 och 171 kronor under 2009.
Dessutom ska Budomex betala ränta från 2009 och företaget ska stå för rättegångskostnaderna. Men domen kan överklagas. Budomex företrädare, advokatbyrån Okolski, har gett Budomex rådet att begära prövning i högre instans.
”Vi anser att vi har solid grund för ett överklagande. Domstolen har inte tagit hänsyn till svenska regler”, skriver företrädare för Okolski till Dagens Arena utan att vilja precisera vilka regler som avses.
Skattefuskarna kvar i Sverige
Huvudmännen bakom alla polska bemanningsföretag är fortfarande kvar i Sverige. Trots den rättegång som har pågått i Polen har de fortsatt vara anlitade av Bilfinger Berger. I dag heter företaget M-bud och hyr ut arbetskraft till Bilfinger Bergers arbetsplatser på Norra länken. Det bekräftas av Bilfinger Bergers projektchef på Norra länken, Svend Amland.
M-bud har inget kollektivavtal med Byggnads. De är registrerade som arbetsgivare av Skatteverket men betalar ingen moms. Hittills i år har man betalat arbetsgivaravgifter på 17 633 kronor, vilket ungefär motsvarar fyra anställda med en lön på 25 000 kronor i månaden.
Domen den 5 juni är viktig för det svenska byggfacket. Dennis Rydberg, löneansvarig på Byggnads region Stockholm, blir glad när han får veta att Jerzy, Tadeusz och Antoni fått gehör för sina krav på Budomex.
– Det var bra! Nu måste vi få ut information om domen till de polska byggnadsarbetare som arbetar här. De behöver inte acceptera lönedumpning, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.