Långa arbetsdagar och ingen övertidsersättning är vardag för de som arbetar på hotell som anlitas av Apollo, Fritidsresor och Ving.
Många av de som arbetar inom hotellbranschen i Dubai gör det med usla villkor, visar en rapport från Swedwatch. Fattiga migrantarbetare kommer till Dubai för att arbeta. De får omedelbart sina pass beslagtagna och får enligt anställningsvillkoren för migrantarbetare inte heller byta jobb förrän efter två år.
Swedwatch har i sin rapport intervjuat 30 hotellarbetare på tre hotell som anlitas av charterföretagen Apollo, Fritidsresor och Ving. De intervjuade vittnar om att lagen på nio timmars arbetsdag och övertidsersättning sällan följs. Hotellarbetarna jobbar ibland upp till tolv timmar om dagen, ofta utan rast, och får ingen ersättning för övertid.
– Man måste förstå att Dubai är en miljö helt utan fackföreningar där migranter är väldigt utsatta, så en migrantarbetares möjlighet att få rätt gentemot en arbetsgivare är väldigt begränsade, säger Olof Björnsson, författaren bakom rapporten, till Sveriges Radio.
Migrantarbetarna rekryteras många gånger i sina hemländer. Men väl på plats i Dubai så har villkoren försämrats så pass mycket att arbetarna hamnar i en beroendeställning till sin arbetsgivare utan möjlighet att ta sig tillbaka hem.
De svenska reseföretag som är verksamma i Dubai uppger att de är medvetna om situationen för migrantarbetare i Dubai. Därför har de flesta policydokument som säger att de ska verka för mänskliga rättigheter och bra arbetsvillkor, även för de hotell de anlitar. Men rapporten visar att få följer sina egna etiska riktlinjer.
– Kritik som riktas mot oss handlar just om att vi inte har följt upp att de här riktlinjerna efterföljs och där ser vi att vi har brustit, säger Kajsa Moström, informationschef och hållbarhetsansvarig på Apollo, till SR.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.