Nyhet Utrikesminister Ann Linde (S) vill se ett vapenembargo på EU-nivå mot Turkiet.
(Artikeln har uppdaterats)
På torsdagskvällen meddelade Ann Linde att hon kommer att arbeta för sanktioner mot Turkiet efter landets offensiv mot områden kontrollerade av kurder i nordöstra Syrien.
– Regeringen kommer föreslå för riksdagen att EU ska införa sanktioner mot Turkiet i form av ett vapenembargo – ett förbud mot att exportera vapen till Turkiet, skriver Ann Linde på sin Facebooksida.
Läs mer: »Vapenexporten till Turkiet måste stoppas«
Utrikesministern uppger till TT att Sverige inte exporterade krigsmateriel till Turkiet förra året och att det i år inte har beviljats någon sådan affär.
– Övrig materiel har vi naturligtvis exporterat, sådant som inte är för strid, och det kan vara allting från skyddsplåtar, första förband, brandfiltar och andra saker. Men det har inte varit någon vapenexport för strid, säger Ann Linde till TT.
Enligt den ideella organisationen Svenska Freds rör sig den svenska vapenexporten till Turkiet snarare om sprängmedel, kemiska ämnen, elektronisk utrustning för militärt bruk och kamouflage. Detta faller enligt organisationen in under kategorin ”Övrig krigsmateriel” som inte anses ha ”direkt förstörelsebringande verkan”. Det meddelar organisationen i en artikel i Svenska Dagbladet där det slås fast att Sveriges vapenexport till landet under 2018 är den högsta siffran på hela 2000-talet.
Uppgiften från Svenska Freds om att det rör sig om vapen för stridsföring bekräftas inte av Inspektionen för strategiska produkter (ISP), som ger tillstånd och utövar tillsyn över den svenska vapenexporten. I SvD:s granskning bekräftar ISP däremot att Sverige exporterat inom kategorierna ”elektronisk utrustning, pansar- eller skyddsutrustning samt tekniskt bistånd”.
Samtidigt står det också klart att Norge stoppar sin export av krigsmaterial till landet. Enligt norska medier meddelar utrikesminister Ine Eriksen Søreide att Norge inte kommer att behandla nya avtalsansökningar och dessutom granska nuvarande avtal:
”Eftersom situationen är så oöversiktlig och kan ändras sig snabbt vill utrikesdepartementet, som en försiktighetsåtgärd, inte behandla nya ansökningar om exportlicens av försvarsmaterial och varor för militärt bruk till Turkiet tills vidare.”
Även Finland har meddelat att inga nya avtal om vapenexport kommer att träffas med Turkiet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.