vänsterpartiet Rossana Dinamarca (V) lämnar politiken efter 16 år i riksdagen, meddelade hon igår. Men den kraftiga kritik hon riktar mot partiet är inte helt befogad enligt bedömare i och utanför partiet.
Det var genom en uppdatering på sin egen Facebook-sida som riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) meddelade att hon har bestämt sig för att lämna politiken vid den här mandatperiodens slut. Beskedet kommer bara några dagar före Vänsterpartiets kongress och några veckor innan listorna över kandidater till riksdagsvalet ska vara klara.
Samtidigt publicerade Svenska Dagbladet en intervju med Rossana Dinamarca där hon riktar hård kritik mot partiledningen. Hon anklagar partiet för att vara toppstyrt och bara låta ett fåtal personer höras, då främst Jonas Sjöstedt själv och andra vita män. Hon riktar också kritik mot att partiledaren nyligen ska ha använt sig av citat från en debattartikel hon skrivit som om de kom från honom själv.
I en intervju med DN på måndag eftermiddag lovar Jonas Sjöstedt att han ska låta fler partiföreträdare synas under valrörelsen.
– Jag tycker att man alltid ska lyssna på kritik. Det är ett av mina mål i den här valrörelsen att vi ska vara många som syns, säger Jonas Sjöstedt till DN.
Däremot håller han inte med om att V premierar män, och säger att partiet har en majoritet kvinnliga företrädare på alla nivåer. Att han plockade upp Dinamarcas formuleringar för att upprepa hennes kritik är inte heller något han ångrar.
Ulla har inte mått så bra, men innan hon blev sämre upplever jag att Jonas har låtit henne synas mycket utåt.
Elise Norberg Pilhem, är ordförande för Vänsterpartiet Fyrbodal som är Rossana Dinamarcas valkrets.
– För mig kom det här inte som en överraskning. Rossana har ju suttit i riksdagen i 16 år och vi har en rekommendation inom partiet om att sitta i tre mandatperioder. Hon har gjort ett fantastiskt arbete. Men det sliter ju när man har barn och så, säger Elise Norberg Pilhem.
Enligt Elise Norberg Pilhem har det inte funnits någon diskussion i distriktet om att Rossana Dinamarca borde bytas ut som förstanamn på riksdagslistan, med anledning av att hon toppat listan så många val. Snarare tror hon att det i så fall är Dinamarca själv som har ansett att det är dags att göra något annat.
Vad betyder det att två tunga kvinnor som Ulla Andersson och Rossana Dinamarca lämnar partistyrelsen nästan samtidigt?
– Nu råkar det sammanfalla, men jag uppfattar inte att någon av dem gör det här i protest mot något. Det är en stor kompetens som lämnar partistyrelsen med Ulla och Rossana. Det är himla tur att vi har många andra starka, duktiga kvinnor.
Vad tycker du om kritiken mot att partiet är toppstyrt?
– Nej, jag tycker inte det ligger något i kritiken om att bara några få får synas och höras. Ulla har ju inte mått så bra, men innan hon blev sämre upplever jag att Jonas har låtit henne synas mycket utåt.
Anna Herdy är chefredaktör för den socialistiska nyhetstidningen Flamman. Hon spekulerade först i om beskedet om Rossana Dinamarcas avhopp hängde ihop med ett planerat partibyte till exempelvis Fi. Men hon ändrade inställning efter att Dinamarca själv gått ut och förnekat att hon tänker byta parti.
– Rossana hade ju en ambition om att bli partiledare, hon förlorade den omgången. Sedan har hon väl funderat några varv kring om hon skulle vilja testa att bli partiledare igen och kommit fram till att hon inte vill det. Hon har ju suttit länge och har mycket kontakter så hon har goda möjligheter att göra något annat, säger Anna Herdy.
Hon tror att Dinamarca kan gå vidare till att företräda någon rörelse eller organisation inom exempelvis asylrättsfrågor.
När det gäller vilka som får synas som företrädare för Vänsterpartiet tycker Anna Herdy, liksom Elise Norberg Pilhem, att Ulla Andersson synts och hörts mycket som partiföreträdare innan hon blev sjukskriven.
– Men har man en resurs som är Jonas Sjöstedt, som är det mest kända namnet, så är det väl en strategi att framförallt lyfta fram honom, säger Anna Herdy.
Hon tycker också att det finns flera andra vänsterpartister som tar mycket plats på sociala medier, främst inom sina respektive politikområden, som exempelvis just Rossana Dinamarca, och Ali Esbati och Nooshi Dadgostar.
– Min uppfattning är att Rossana syns lika mycket som andra vänsterpartister i hennes ställning, säger Anna Herdy.
När Lars Ohly stormar ut ur det parti han en gång varit partiledare för är det ett tecken på att konflikten kunde hanterats bättre.
Håller du med om kritiken att Vänsterpartiet är toppstyrt?
– Väldigt många från många olika håll kritiserar partiet för att vara toppstyrt. Min tolkning är att det beror på att det finns ett antal personkonflikter i partiet som har pågått länge, och då blir det lite slentrianmässig kritik att säga att det handlar om toppstyrning. Men det finns säkert fog i viss del av kritiken, säger Anna Herdy.
När det gäller befogad kritik pekar hon själv på hur partiledningen hanterat nämnda personkonflikter.
– När Lars Ohly stormar ut ur det parti han en gång varit partiledare för är det ett tecken på att konflikten kunde ha hanterats bättre, säger Anna Herdy.
En annan del av kritiken mot toppstyrning kan bottna i en frustration över att väljarstödet för partiet inte växer.
– Mycket vill ha mer. Man ser att det inte räcker med 7 procent och i den frustrationen är det lätt att bara peka på ledningen och säga: ni lyssnar inte, ni gör fel.
Vad har Rossana Dinamarcas största bidrag till politiken under sin tid i V?
– Jag tycker hon var en rolig och bra skolpolitiker när hon satt i utbildningsutskottet, eftersom det alltid fanns en tydlig konflikt och det var en fråga där hon fullständigt dominerade i alla debatter. Hon fick upp frågan om vinst i skolan redan för 10 år sedan.
– Sen är hon en politiker som har fingertoppsskänsla och fattar när saker ska bli stora, till exempel i debatten kring #fatta, säger Anna Herdy.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.