Vänsterpartiet gör verklighet av sitt misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. M och KD har meddelat att de kommer att stödja V, och vill se ändringar i tidsplan för reformerna och att Lov-systemet aldrig blir av.
Det var för två veckor sedan som Vänsterpartiet ställde fem krav på regeringen om Arbetsförmedlingen som de ville få uppfyllda. Annars hotade de med at väcka misstroende för att försöka avsätta de nytillträdda arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Partiet anser inte att regeringen har gått dem till mötes i tillräckligt hög grad, och meddelar nu att de kommer att försöka stöd från andra partier för att kunna få till en misstroendeomröstning i riksdagen.
– Vi är förvånade över att regeringen inte har förhandlat med oss på riktigt under de här två veckorna, sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till journalister.
Han sa också att han förväntar sig att bli kontaktad inom de närmsta timmarna, och att de är öppna för att hitta en lösning för att undvika misstroendet.
– Vi hoppas att regeringen backar och att Eva Nordmark kan sitta kvar.
Vänsterpartiet vill att regeringen ger löften på tre punkter: att Arbetsförmedlingen i sig har tillräckligt mycket resurser för att bedriva sin verksamhet och behålla personal, att förklara hur man ska säkra närvaro i hela landet och att stoppa det partiet kallar »kaosprivatisering«, som bland annat innebär att privatisera matchningstjänster.
På frågan om partiet säger totalt ned till privata aktörer inom arbetsförmedling svarade Jonas Sjöstedt att det redan i dag finns privata utförare.
– Vi vill förhandla med regeringen, vi vill sätta oss ned och kan se vilka lösningar vi kan hitta för de arbetslösa.
Jonas Sjöstedt är inte orolig för att det här ska leda till att Stefan Löfven utlyser extraval:
– Nej, inte ett dugg, jag tror inte att han vill utlysa extraval.
En timme efter Vänsterpartiets besked höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en gemensam presskonferens och meddelade att de är beredda att stödja Vänsterpartiet i en misstroendeomröstning. Sverigedemokraterna har också sagt att de kommer att stödja en missförtroendeförklaring mot Eva Nordmark.
Även om Ulf Kristersson sa att det är sakfrågan – nämligen omgörningen av Arbetsförmedlingen som är i centrum för partiernas beslut, så sa han också att frågan handlar om mer än arbetsmarknaden, nämligen om att regeringen måste har riksdagen med sig.
– En minoritetsregering måste mer än andra vara ödmjuk för riksdagens majoritet. Om man inte har riksdagen med sig är regeringen den som ger vika, man tar skeden i vacker hand, sa Ulf Kristersson.
Ebba Busch Thor förklarade att det handlar om två punkter – överensstämmande med två av Vänsterpartiets kvarvarande krav – som M och KD vill få igenom för att ge regeringen stöd.
– Det första handlar om tidplanen som den har diskuterats – den är helt enkelt inte trovärdig. Risken är att det är de arbetssökande som hamnar i kläm. Här måste regeringne klarar av att visa upp en trovärdig plan.
– Det andra är att reformeringen inte kan vila på lov, lagen om valfrihetssystem. Tyvärr visar erfarnheterna att Lov fungerar väldigt dåligt på arbetsmarknadsområdet, sa Ebba Busch Thor.
Tidigast på tisdags är M och KD beredda att rösta för att fälla arbetsmarknadsministern. Ulf Kristersson sa att det är rimligt att ge regeringen några dagar på sig för att kunna lägga fram nya förslag.
– Vårt mål är inte att avsätta en minister, utan att få regeringen att ändra sig, sa Ulf Kristersson.
Jenny Lindahl, chef på Arena Opinion med mångårig i Vänsterpartiet, bland annat som kommunikationschef, säger att det troligaste är att en misstroendeförklaring avstyrs.
– Det mest troliga scenariot är att regeringen åstadkommer tillräckligt stora förändringar för att Vänsterpartiet ska kunna känna sig nöjda och inte rösta för misstroende. Svårigheten blir att få med Centerpartiet på att göra avkall på något i den för C stora profilfrågan som Arbetsförmedlingen blivit. En möjlighet är då att regeringen lägger ett förslag som inte är förankrat hos C, och överlåter till dem att ta ställning till om regeringen ska få sitta kvar eller inte, säger Jenny Lindahl.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.