VINST I VÄLFÄRDEN Diskussionerna om en uppgörelse om att begränsa vinst i välfärden mellan V och regeringen kärvar, uppger källor till Ekot. Både vård och skola måste inkluderas i en uppgörelsen säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till Dagens Arena.
Sveriges Radio kunde under morgonen berätta att diskussionerna mellan regeringen och Vänsterpartiet om en uppgörelse för att begränsa vinster i välfärden har kört fast.
Vänsterpartiet ställde redan efter valet 2014 krav på att de tillsammans med regeringen skulle lägga fram ett förslag för att begränsa vinster i välfärden innan mandatperiodens slut. Kravet var ett villkor för att V skulle vara ingå ett budgetsamarbete med minoritetsregeringen.
Men enligt Ekot kärvar nu samtalen mellan regeringen och Vänsterpartiet som har pågått en tid. Enligt uppgift har Finansdepartementet inte givit något klart besked när en proposition ska presenteras – om den ens blir av. “Det blir mer och mer svävande”, säger en person med insyn i diskussionerna till Sveriges Radio.
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, säger i dag så här om uppgifterna till Dagens Arena.
– Jag kan ju inte kommentera förhandlingarna, men Vänsterpartiet gör allt vi kan för att den här processen ska gå framåt. Vi tycker att det här är en oerhört central och viktig fråga i hur vi ser på samhällsbygget. Men vad regeringen vill, det får du fråga dem om.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare sagt att han i första hand vill börja med att begränsa vinsterna i skolsektorn. Men Ulla Andersson håller fast vid att ett lagförslag om vinstbegränsning ska omfatta både vård, skola och omsorg.
– Vinstjakten ska ta slut och pengarna ska i huvudsak återinvesteras, och det gäller välfärdens samtliga områden. Det är i dag högre avkastning i vården än till exempel i banksektorn på eget insatt kapital – det kan ju ingen tycka är rimligt, säger Ulla Andersson.
Stefan Löfven och regeringen har på sistone öppnat upp tydligt för ett regeringssamarbete över blockgränsen, med Centerpartiet och Liberalerna. Enligt en analys av Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i P1-morgon i morse, kan den svängningen göra att regeringen har blivit mindre benägna att försöka komma överens om ett lagförslag med Vänsterpartiet.
– Visst, Socialdemokraterna har ju varit tydliga med att de är väldigt intresserade av att bedriva högerpolitik med Centern och Liberalerna, säger Ulla Andersson.
Hon menar samtidigt att S-kongressens uttalade stöd för att begränsa vinster i välfärden talar för att en uppgörelse skulle kunna nås.
– Som jag uppfattar det är det en väldigt stor och bred majoritet även i socialdemokratiska partiet för att den här lagstiftningen ska komma på plats, säger hon.
Ilmar Reepalus utredning om vinst i välfärden har föreslagit ett vinsttak på runt 10 procent (summan av vinsttaket 7 procent på operativ kapital plus statslåneräntan, som förslaget avser, reds.anm). Ulla Andersson vill i dag inte kommentera hur långt Vänsterpartiet kan tänka sig att sträcka sig, om det skulle bli fråga om en uppgörelse med ett mer generöst vinsttak.
– Det samtalar jag om i förhandlingsrummet när Reepalus utredning ligger på bordet. De har gjort ett gediget och bra arbete och visar väl också, tycker jag, på komplikationerna med vinster i välfärden på många sätt.
Vänster-socialdemokraten Daniel Suhonen (S), som leder tankesmedjan Katalys, har också uppfattningen att förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet går trögt. Och han tror att det kan finnas strategiska skäl bakom det.
– Vad jag förstår planerar regeringen att lägga den här propositionen så sent som det bara går. Då ska det bara finnas en chans att rösta i riksdagen, och då har regeringen så lång tid som möjligt på sig att förhandla både med Vänsterpartiet och med de borgerliga, säger Daniel Suhonen till Dagens Arena.
Om propositionen då röstas ned kan Socialdemokraterna göra det till en valfråga.
Daniel Suhonen har dock uppfattningen att regeringen har »vikt ned sig i förtid« då de inte har drivit opinion för en vinstbegränsning, vilket han menar beror på att de har försökt att få till en överenskommelse med allianspartierna. Det har dock pågått så länge utan att, till synes, ha gett resultat, vilket enligt Suhonen talar för att S borde ge upp det spåret nu och istället satsa på opinionsbildning..
– Det är upp till regeringen att visa att man haft något för att förhandla så här länge med borgarna. Annars kan det lätt se ut som att man bara förhalat ärendets beredning, säger Daniel Suhonen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.