Skatteklyfta En person som har en sjukersättning på 12 000 kronor betalar nästan 1000 kronor mer i skatt jämfört med den som jobbar. Vänsterpartiet kräver nu att skatten sänks för sjuka.
I de pågående budgetförhandlingarna med regeringen kräver Vänsterpartiet att skatten sänks för de som har sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. Det rapporterar SVT.
I dag betalar personer med sjukersättning mer i skatt än de som arbetar eftersom de inte får något jobbskatteavdrag.
En person som har en lön på 12 000 kronor får ut 10 130 kronor efter skatt varje månad medan den som har sjukersättning bara får 9 160 kronor – alltså en skillnad på nästan 1000 kronor, visar beräkningar som Dagens Nyheter har gjort.
– Vi tycker att det är hög tid att påbörja en utjämning av de skatteskillnader som finns. Då vill vi beskatta de rikaste mer och de som har det ekonomiskt knapert ska få en skattesänkning, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson till SVT.
Att helt utjämna skatteskillnaderna skulle kosta 8,2 miljarder kronor, visar beräkningar från riksdagens utredningstjänst. V föreslår att man ska minska gapet i etapper och det första steget skulle handla om att sänka skatten med ett par hundralappar för de drygt 200 000 personer som har sjukersättning. Något som skulle kosta staten drygt en miljard kronor.
I dag ligger snittersättningen från Försäkringskassan för dessa 200 000 personer på 10 642 kronor före skatt, enligt DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.