Vänsterpartiets tredjenamn i Stockholm, Amineh Kakabaveh, får ingen utskottsplats av sitt parti. ”Det känns för djävligt”, säger hon.
Alla Vänsterpartiets riksdagsledamöter har fått ett eller flera uppdrag som ordinarie ledamot eller ersättare i något av riksdagens 15 utskott. Alla utom partiets tredjenamn i Stockholm, Amineh Kakabaveh.
– Alla andra är talespersoner och sitter i många utskott. Det är bara jag som inte fått något. Det känns för djävligt, säger hon.
Enligt Amineh Kakabaveh beror uteslutningen på hennes engagemang mot hedersvåld och hedersförtryck. Hon är bland annat grundare och ordförande i föreningen ”Varken hora eller kuvad”.
– Partiledningen har problem med att prata om hedersrelaterat våld. De tycker inte om mina uttalanden. De är rädda för att bli kallade rasister, säger hon.
Hur platserna i utskotten fördelas mellan riksdagsledamöterna beslutas av en valberedning där majoriteten av ledamöterna kommer från partistyrelsen. Amineh Kakabaveh har sedan hon kom in i riksdagen för sex år sedan suttit i konstitutionsutskottet, utbildningsutskottet, kulturutskottet och civilutskottet. Inför den här mandatperioden hade hon lämnat förslag på sju utskott som hon var intresserad av.
Via mejl den 29 september fick hon veta att hon inte fått någon plats, förutom som ersättare i EU-nämnden.
– När jag svarade att va fan är det här? Varför har jag inte fått något utskott? Hur ska ni svara medier? Då skyndade de sig och erbjöd mig ersättningsplats i miljö- och jordbruksutskottet och försvarsutskottet, säger hon.
Men Amineh Kakabaveh tyckte inte jordbruk och miljö och försvar var hennes områden och tackade nej.
– Jag är i många frågor en progressiv socialist och feminist som inte accepterar några förtryck oavsett var de kommer ifrån. Men en kvinna som jag från den muslimska världen förväntas inte att ge sig in i debatter om världspolitiken, varken gällande progressiv sekulär vänster eller kvinnors rättigheter och hedersförtryck, säger hon.
Enligt Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde stämmer det inte att Amineh Kakabaveh inte har fått någon utskottsplats.
– För det första är det inte sant. Det finns femton utskott och EU-nämnden. I vårt arbete likställer vi dem och Amineh har fått en plats i EU-nämnden. Alla våra riksdagsledamöter har ett eget ansvarsområde och en egen plattform, säger han.
Enligt Hans Linde är det tyvärr oundvikligt att alla inte får driva sina hjärtefrågor i riksdagsarbetet.
– Vi är 21 ledamöter och vi har 15 utskott. Det är ett pussel som läggs där alla inte kan vara ordinarie, alla kan inte heller få sina förstahandsval. Det blir tyvärr alltid så att några ledamöter blir besvikna, säger han.
Han känner inte heller igen Amineh Kakabavehs kritik mot att Vänsterpartiet inte vågar driva politik mot hedersförtryck av rädsla för att bli kallade rasister.
– Det känner jag inte alls igen. Jag konstaterar att vi förra året la en omfattande motion som rörde mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld. Amineh var med i den processen och var en av undertecknarna av den motionen. Men det är klart det kan finnas olika åsikter i en riksdagsgrupp, vi har högt till tak, men det är inget konstigt med det, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.