regeringsbildning Jonas Sjöstedt (V) meddelade efter möte med talmannen att partiet kommer att rösta nej till Löfven på onsdag – som läget är nu. Samtidigt var han tydlig med att Stefan Löfven »rör sig i rätt riktning« och att de räknar med att genom samtal med S kunna få garantier som gör att de kan rösta ja.
»En provokation mot den samlade arbetarrörelsen«. Så kallade Jonas Sjöstedt delar av den politiska överenskommelse som S och MP, för att kunna regera, har fattat tillsammans med C och L.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt meddelade på en presskonferens efter sitt möte med talmannen att partiet inte är berett att trycka gul knapp i statsministeromröstningen på onsdag. Det beror på tre saker, enligt partiledaren.
Dels en allmän alltför långtgående högerinriktning i det politiska innehållet, dels att Vänsterpartiet värnar de reformer de har fått igenom under det tidigare samarbetet med regeringen S+MP 2014-18.
Dessutom är det en invändning mot det som kallats en »anti-V-klausul« i överenskommelsen som Sjöstedt menar innebär en utfrysning av V i svensk politik.
– Förutsätter man våra mandat är det orimligt att vi ställs utan inflytande, sa Jonas Sjöstedt.
Samtidigt lät V-ledaren förstå att han på intet sätt är omöjlig, och att han litar på Stefan Löfvens utfästelser om sådana görs under de samtal som Vänsterpartiet räknar med att ha med S-ledaren redan under dagen.
– Vi har några dagar nu på oss att komma överens, vårt mål är att Stefan Löfven ska bli statsminister.sa Jonas Sjöstedt.
Stefan Löfven betonade efter sitt möte med talmannen att Vänsterpartiet inte är utslängda från inflytande under kommande år, i alla fall när det gäller politiska överenskommelser som man söker brett stöd för i riksdagen och vad avser politiska områden som inte nämns i dokumentet som är framförhandlat med C och L.
– Jag kan förstå också att Vänsterpartiet anser att det är förnedrande för dem. Jag har verkligen uppskattat det samarbete vi har haft med Vänsterpartiet, men det är ett nytt läge politiskt nu, sa Stefan Löfven.
Löfven var också tydlig med att de inte jämställer SD och V politiskt, enligt den retorik om »ytterkantspartier« som L och C flitigt har använt sig av.
På frågan till Vänsterpartiet om de kräver skriftliga löften i en överenskommelse för att ändra sig och rösta för Löfven som statsminister, gav Jonas Sjöstedt inget svar.
Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har under dagen slagit fast att det dokument som ligger på bordet inte kommer att ändras.
Under Annie Lööfs möte med pressen en stund tidigare ville hon inte ge något svar på om C skulle rösta för Ulf Kristersson om Stefan Löfven röstas ned som statsminister. Istället bollade hon över ansvaret på Vänsterpartiet.
– Om de väljer att säga nej ligger det på Jonas Sjöstedts samvete om det blir en annan regering som kommer på plats, sa Annie Lööf.
Efter att alla partiledare under dagen avrapporterat till både talmannen och medier, avslutades dagen med att talmannen Andreas Norlén själv höll presskonferens vid tretiden. Han gav då beskedet att statsministeromröstningen skjuts upp 48 timmar – från onsdag till fredag. Innan dess blir det en ny talmansrunda på onsdag.
Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ska ha framfört önskemål om att omröstningen skjuts fram. Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin sa under sin pressträff att de ansåg att det vore rimligt att skjuta upp omröstningen efter Vänsterpartiets besked.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.