Sveriges nya miljöminister, Lena Ek, skulle under gårdagen klargöra de svenska prioriteringarna inför klimattoppmötet i Durban. Men frågetecknen blev fler än svaren.
Sedan drygt två månader tillbaka är den tidigare EU-politikern Lena Ek Sveriges miljöminister. På onsdagskvällen befann hon sig på tankesmedjan Fores seminarium ”Vad sker i Durban – slutet på något gammalt, början på något nytt, eller ingenting?”. Där skulle hon presentera de svenska prioriteringarna inför klimattoppmötet som inleds i nästa vecka.
Den som var på plats för att lyssna på Lena Ek kunde dock något förvånat konstatera att miljöministern varken lät särskilt påläst eller kunde ge några tydliga svar.
Sveriges roll? Oklart
Tre övergripande punkter fanns på Lena Eks lista över svenska prioriteringar inför Durban. Förhandlingarna ska sikta på ett rättsligt bindande avtal. Man ska så långt som möjligt lägga sig under tvågradersmålet. Förtroendet mellan parterna måste stärkas.
Men vad är Sveriges roll för att världens länder ska komma längre än vad man lyckats med under tidigare förhandlingar? Högst oklart. Lena Ek valde att inte precisera sig i de centrala knäckfrågorna.
Klimatförhandlingarna har sedan startpunkten tagit sikte på ett rättsligt bindande avtal. Även tvågradersmålet är ifrågasatt av forskare som säger att det är för milt. Och det låga förtroendet mellan världens rika och fattiga länder är den knäckfråga som gör att förhandlingarna gång på gång bryter samman.
Luddiga svar och märkliga piruetter
Lena Eks märkliga piruetter blev fler under de drygt två timmar som seminariet pågick. För att ta ett axplock:
”Sverige och EU måste bygga förtroendegivande sätt att leverera redan beslutad snabbstartsfinanisering”, sa Lena Ek. Enligt Ek är det positivt att EU inom de närmaste dagarna kommer med en rapport om hur länderna ska leverera de pengar man redan har beslutat att leverera. Men tror Ek att de nödvändiga pengarna till snabbfinansieringen kommer att komma in?
– Det är i alla internationella sammanhang lite som med tv-licensen, 75 procent av pengarna kommer in. Det viktiga är att komma igång, sa hon.
Det bör påpekas att Sverige inte har bidragit med några nya pengar till snabbfinansieringen, utan tagit från den redan fastlagda biståndsbudgeten. Det valde Lena Ek att inte nämna.
”Utfasning av subventioner till fossila bränslen måste prioriteras”, sa Lena Ek. På den direkta frågan om när de svenska subventionerna på 27 miljarder kronor årligen ska fasas ut blev svaret:
– Så fort det bara går, naturligtvis.
Någon precisering följde inte. Men om Ek tänker göra allvar av det hon sa, kan hon räkna med en ilsken industri som snart lär vänta utanför hennes dörr under de närmaste åren. Den miljöintresserade bör följa upp om miljöministern kommer att göra allvar av att fasa ut subventionerna.
”Vad tänker miljöministern gör åt exploateringen av Arktis?”, frågade någon ur publiken. Lena Ek började i stället att tala om havskonventionen och fiskeavtal för att minska påverkan på Arktis. Tankesmedjan Fores vd och kvällens moderator, Martin Ådahl, ställde då om frågan: ”Men kan vi göra något oljebolagens framfart på Arktis?”
– Nej, det är jättesvårt, det är verkligen jättesvårt, svarade Ek.
Det bör påpekas att Lena Eks Centerparti, tillsammans med övriga regeringspartier och Sverigedemokraterna, nyligen beslutade att Sverige ska vara emot att förbjuda oljeborrning i Arktis.
Lena Ek har en lång politisk erfarenhet och haft tunga uppdrag i Europaparlamentet. Möjligtvis vill hon undvika Andreas Carlgrens misstag att lova runt men hålla tunt.
En miljöminister måste dock kunna ge tydligare svar än vad Ek mäktade med under onsdagskvällen. Speciellt i ett skarpt läge i en ödesfråga som handlar om mänsklighetens framtid.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.