I dag meddelade S i Stockholm att Emilia Bjuggren träder in som vikarierande borgarråd under Tomas Rudins frånvaro. En rockad som håller dörren öppen för Rudins återkomst, skriver Eric Sundström i en analys.

S-politikern Tomas Rudin, som greps av väktare efter att ha snattat en flaska whisky på Systembolaget, är nu formellt sjukskriven och ska behandlas för sina alkoholproblem. I ett e-brev till alla S-medlemmar i Stockholm, som skickades ut under eftermiddagen, meddelade oppositionsborgarrådet Karin Wanngård vad som sker under Rudins frånvaro.

Formellt är det Wanngård och gruppstyrelsen för S i Stadshuset som nu föreslår kommunfullmäktigegruppen att Emilia Bjuggren blir vikarierande borgarråd. Förslaget innebär också att Maria Östberg Svanelind och Jan Valeskog blir arvoderade politiker på heltid.

I sitt e-brev beskriver Wanngård förändringarna som ”en sedan tidigare planerad förstärkning inför valet som vi nu tidigarelägger något”. Mellan raderna anas en försiktig och konsensusinriktad rockad som öppnar för Rudins återkomst innan valet.

Om en sådan comeback ens blir aktuell avgörs naturligtvis av hur Rudins behandling och hälsosituation utvecklar sig. S i Stockholm måste dock tids nog ta ställning till om Rudins namn ska stå kvar som kandidat nummer tre på flera av S-listorna i kommunalvalet.

Men Bjuggrens utnämning är tills vidare logisk på flera sätt. Hon har sin bakgrund i SSU Stockholm, där hon var ordförande 2009–2011, men anses tillhöra kategorin stridbara och lovande ungdomar som har vuxit med ökat politiskt ansvar.

Bjuggren är redan heltidsarvoderad av S i egenskap av vice ordförande för Idrottsnämnden i Stockholm. Under den så kallade ”50-turnén” prövade Bjuggren 50 olika idrottsaktiviteter i syfte att lära känna idrottsstaden Stockholm bättre. Initiativet visade att Bjuggren tar sitt uppdrag på allvar – samt att hon inte räds livet utanför partiorganisationens trygghet. Med sina 26 år blir Bjuggren det yngsta borgarrådet hittills i Stockholm.

Att Bjuggrens befordran kompletteras med Östberg Svanelind (vice ordförande exploateringsnämnden) och Valeskog (vice ordförande i utbildningsnämnden) är en paketlösning som andas konsensus i en partiorganisation som ofta har utmärkt sig för personstrider. Samtliga tre personer är ytterst kompetenta och kan anses tillgodose olika intressegrupperingar inom S i Stockholm.

Problemet är att ingen av de tre ens med god vilja kan beskrivas som välkända röstmagneter i den huvudstadsregion som anses vara nyckeln till en socialdemokratisk valseger. Siffrorna för S i valet 2010 var minst sagt katastrofala i Stockholm: 22,4 procent i kommunalvalet och 20,9 procent i riksdagsvalet.

Valvindarna ser visserligen mer gynnsamma ut för S i de senaste mätningarna av såväl Dagens Nyheter/Ipsos som SCB. Enligt DN/Ipsos blir det maktskifte i Stadshuset och i SCB:s stora mätning hade S – för första gången under mandatperioden – kommit ikapp M i Stockholms kommun (båda partierna fick 29,1 procent). Mätningar visar också att förtroendet rasar för Moderaternas Sten Nordin – men bara 16 procent av stockholmarna känner igen Nordins utmanare Karin Wanngård och endast fem procent har förtroende för S-ledaren.

Att lösa Rudins frånvaro genom att luftlandsätta en välkänd och populär socialdemokrat – tänk tidigare statsråd som Jens Orback och Britta Lejon eller Nackabor som Thomas Bodström och Leif Pagrotsky – ska dock inte ha varit aktuellt.

I stället ska dagens rockad läsas som en pragmatisk och försiktig förändring som ger en ung politiker chansen och som tills vidare håller dörren öppen för Rudins eventuella comeback.