En färsk opinionsundersökning visar att skola, vård och omsorg blir än viktigare när medborgarna tillfrågas om sina politiska hjärtefrågor. Moderaterna verkar vilja göra “välfärden” till en valfråga 2014. I så fall spelar de högt.
Tidningen Fokus och företaget Synovate genomförde i går ett gemensamt seminarium, med utgångspunkt i en färsk opinionsundersökning om medborgarnas politiska hjärtefrågor och om hur partiernas uppfattas av befolkningen. Temat för seminariet var “kampen om storstadsväljarna”. Inriktningen var förstås befogad. Den som inte gör hyggligt ifrån sig i landets storstadsregioner har svårt att vinna val.
Men den som hoppades hitta några tydliga attitydskillnader mellan boende i Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med övriga landet blev besviken.
– Det finns stora likheter mellan storstäderna och riket som helhet när medborgarna får välja vad de ser som “mycket viktiga frågor”, förklarade Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.
Människor utanför storstadsregionerna är föga förvånade mer intresserade av glesbygdsfrågor och regionalpolitik, medan Stockholmare, Göteborgare och Malmöiter i högre utsträckning listar internationella frågor och flykting- och invandringsfrågor som “viktiga”. I övrigt – inga större skillnader. Det är samma frågor som upplevs som viktiga av landets medborgare, oavsett var de bor.
Det ska handla om välfärd
Intressant var däremot de förändringar som skett jämfört med tidigare år. I årets Synovate-undersökning är det fler som ser barnomsorg, utbildning och hälso- och sjukvård som mycket viktiga. Klassiska skola, vård, omsorg, alltså. Frågorna ligger förstås alltid högt när svenska folket ombeds uppge sina hjärtefrågor, och man ska inte dra för stora växlar på en enskild opinionsundersökning. Men kanske pekar den ändå ut riktningen för de närmaste årens inrikespolitik.
I den efterföljande diskussionen var Ulrica Schenström (M) mycket tydlig med att Moderaterna vill profilera sig i just välfärdsfrågorna. Det ligger också i linje med vad Dagens Arena skrivit tidigare.
– Den som lyckas ta order “välfärd” och fylla det med innehåll kommer att vinna valet 2014, sade Schenström flera gånger, och pekade på Synovates undersökning.
I så fall kan det bli ett riktigt intressant val om tre år. Moderaterna fortsätter på den inslagna vägen och försöker ta över ytterligare klassiska socialdemokratiska paradgrenar. Först “det nya arbetarpartiet”, nu det nya “välfärdspartiet”.
Frågan är förstås om de lyckas. Välfärden är fortfarande ett område där vänstern har stort förtroende bland medborgarna. Och Håkan Juholt är sannolikt en partiledare som både vill och kan göra välfärden till en hörnsten i Socialdemokraternas profil de kommande åren.
Magkänslan just nu är att Moderaterna spelar högt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.