Val i Brasilien På söndag avgörs vad som blivit ett av världens mest polariserade presidentval. På ena sidan står högernationalisten Bolsonaro som hotar att inte erkänna valresultatet om han förlorar. På andra sidan står den legendariske vänsterledaren Lula da Silva som leder i mätningarna. Henrik Brandão Jönsson har träffat såväl statsvetare som anhängare till båda sidor inför valet på söndag.
Längs huvudgatan i favelan Complexo do Alemão viftar tusentals svarta, bruna och vita invånare med röda flaggor. De väntar på att Brasiliens före detta president Lula da Silva ska besöka en av Rio de Janeiros största och farligaste favelor.
-Ingen annan kandidat hade vågat sig hit, men Lula är en man av folket. Han är inte rädd för fattiga, säger Orlean Barbosa, 48.
Hon har varit chef över kassabiträdena på ett matvaruhus, men sedan några år tillbaka är hon arbetslös. Hon lever på sin man som är samhällskunskapslärare på gymnasiet.
-Tack vare Lula fick min man sin utbildning, säger Orlean Barbosa.
En lastbil med tunga högtalare glider genom favelan med över 80 000 invånare. Bakom lastbilen kommer Lula da Silva, ståendes på flaket till en jeep som byggts om till en slags påvemobil. Han sträcker näven i luften och tar upp en trådlös mikrofon.
-Vi måste få slut på denna politik att statens enda närvaro i favelorna är när polisen rusar in. Innan polisen anländer ska det finnas utbildning, sjukvård och kultur, säger Lula da Silva och möts av invånarnas jubel.
Bredvid mig ler en ensamstående kvinna i 40-årsåldern. Hon var en av dem som fick en bostad av staten när Lula da Silva var president mellan 2003 och 2010. Den ligger i ett miljonprogram i utkanten av Complexo do Alemão.
-Min lägenhet har två sovrum. Den är dessutom helt gratis. Jag behöver varken betala hyra eller bostadsrättsavgift, säger Shirley Reis.
Hon kommer rösta på Lula.
-Jag förstår inte hur folk kan tänka sig att rösta på Bolsonaro. Han är osmaklig.
Lulas karavan sköljer genom favelan som styrs av drogkartellen Röda kommandot, som bildades i ett fängelse under militärdiktaturen av brottslingar och vänsteraktivister. De politiska dragen är borta sedan länge. I dag ägnar sig Röda kommandot enbart åt drogförsäljning, men det har valt att behålla namnet.
Jag frågar en man som kör motorcykeltaxi i favelan om hur situationen är i Complexo do Alemão nu.
-Det är lugnt. Gänget sköter sitt och vi andra vårt, säger Carlos Menezes, 41.
Under valkampanjen har högernationalisten Jair Bolsonaro försökt koppla Lula da Silva till drogkartellerna. Bolsonaro använder statistisk från landets mest beryktade fängelser där över 90 procent av de intagna röstade på Lula da Silva i den första valomgången. Yrkesmilitären Bolsonaro menar att Lula är ”de kriminellas kandidat”.
-Vad Bolsonaro inte förstår är att det flesta som sitter i fängelse är fattiga. De är offren i detta orättvisa samhälle som skapats. De röstar på Lula för att de vill ha en förändring, menar Carlos Menezes.
Brasilien är ett av världens mest ojämlika samhällen. Tio procent av de största markägarna äger 73 procent av den brukbara jorden i södra halvklotets största land. Inkomstfördelningen är också en av de skevaste. Sex av Brasiliens rikaste miljardärer har en förmögenhet som är större än tillgångarna hos landets hundra miljoner fattigaste invånare. I Brasiliens största stad São Paulo, med 22 miljoner invånare, tar affärsmännen helikoptern till jobbet medan förortens arbetskraft trängs på bussar utan luftkonditionering.
Under de åtta år som Lula da Silva var Brasiliens president minskade gapet mellan rika och fattiga. Hans regering lyfte 36 miljoner människor ur fattigdom, utrotade svälten och fördubblade antalet universitetsplatser. Lula da Silva införde arbetsrätt åt hembiträdena (landets största yrkesgrupp) och skapade ett kvoteringssystem som hjälpte svarta och bruna, som utgör majoriteten av befolkningen, att nå högre utbildning. Hans politik och turen att det rådde höga råvarupriser gjorde att Brasilien växte om Storbritannien och blev världens sjätte största ekonomi.
När Lula da Silva avgick efter två mandatperioder var han en av världens mest populära politiker. 87 procent av väljarna tyckte att Lula var en bra president. Sedan dess har det gått utför. Hans efterträdare, Dilma Rousseff, misslyckades hantera en ekonomisk kris och fick näringslivet emot sig. En kampanj bildades som lyckades avsätta henne. En av dem som utnyttjade turbulensen var den före detta fallskärmsjägaren Jair Bolsonaro.
Han inspirerades av Donald Trump i USA och skickade en av sina söner till att gå en kurs hos högernationalismens strateg Steve Bannon. Bolsonaro lärde sig att använda lögnen som vapen och underblåste folks hat och rädsla. Han förlöste den del av befolkningen som tyckte om militärdiktaturen och omvandlade deras paranoia till en politisk rörelse. Ett gäng politiskt motiverade åklagare och domare hjälpte honom att hindra Lula da Silva från att göra comeback. Lula da Silva dömdes till tolv års fängelse för penningtvätt och mutor inom det statliga oljebolaget och kunde inte ställa upp i presidentvalet 2018.
Vägen låg öppen för Bolsonaro som vann valet.
-Hans seger sågs som en tillfällighet. En rad olyckliga omständigheter som spelade in och som inte skulle kunna upprepas. Men så är det inte längre. Bolsonaros högernationalism har kommit för att stanna, säger statsvetaren Mauricio Santoro, vid det delstatliga universitetet UERG i Rio de Janeiro.
Han är en av Brasiliens främsta statsvetare och menar att Bolsonaros framgång ligger i att han lyckats framställa sig som en rebell, trots att han suttit tre decennier i kongressen. Bolsonaro gav syre åt landets ultranationalistiska, reaktionära och halvmilitära grupper som numera fungerar som hans förlängda arm.
-Även om Bolsonaro dör i morgon så kommer hans politik att fortsätta. Den kan tas upp av en pingstpastor eller en högerextrem företagsledare, menar Mauricio Santoro.
Inför första valomgången den 2 oktober visade opinionsmätningarna att Bolsonaro som mest skulle få 36 procent av rösterna. I stället fick han över 43 procent. Endast några procentenheter framför kom Lula da Silva som vann första omgången med 48,4 procent. Om Lula da Silva fått 1,6 procentenheter till hade han blivit president redan efter den första omgången.
-Att mätningarna slog fel använder Bolsonaro för att visa att etablissemanget fortsätter att motarbeta honom, säger Mauricio Santoro.
Statsvetaren är kritisk mot att valrörelsen inte handlar så mycket om politik. I stället framstår valet som en folkomröstning mellan Bolsonaro och Lula da Silva.
-Kandidaterna presenterar ingen politisk plattform, inga vallöften. Bolsonaro säger att han försvarar fosterlandet och Lula säger att han står upp för demokratin. Men inget mer, säger han.
Mauricio Santoro tycker att Lulas kampanj är väldigt nostalgisk.
-Den spinner på hur bra Brasilien var när han var president. Som om han vill säga: ”Make Brazil great again”, men han berättar inte hur han ska göra det.
Även om Lula da Silva skulle vinna presidentvalet kommer han få svårt att genomföra sin politik. Bolsonaros högernationalistiska parti har blivit det största i senaten. Även i underhuset har Bolsonaro ett starkt stöd.
-Om Lula vinner kommer han inte få lugn och ro. Han kommer att tvingas köpa över kongressledamöterna som står till mitten, förutspår Mauricio Santoro.
Några mil norr om favelan Complexo do Alemão ligger förorten Duque de Caxias som är en kommun med nästan en miljon invånare. I kommunen finns många favelor, men här är det inte några drogkarteller som styr. Favelorna kontrolleras av milisen, en paramilitär maffia som består av avhoppade poliser och brandmän. De handlar inte med droger utan tjänar sina pengar på att bygga bostäder, sälja beskydd och hushållsgas, samt internet- och kabel-tv-signal till favelornas invånare. Milisen kallas skämtsamt Blå kommandot, eftersom många poliser ingår i maffian.
Milisens främsta beskyddare är Jair Bolsonaro. Ända sedan han sparkades från militären och blev politiker i slutet av 1980-talet har han försvarat milisen och menar att den är bättre än polisen på att garantera säkerhet i favelorna, trots att den är totalt olaglig. Flera av Bolsonaros närmsta vänner är milismän. Hans äldsta son, senatorn Flávio Bolsonaro, har delat ut en hedersmedalj till en av milisens främsta ledare.
Borgmästaren i Duque de Caxias heter Washington Reis och misstänks för samröre med milisen. Han har avtjänat ett sjuårigt straff efter att ha tillåtit milisen att bygga fastigheter inom ett naturreservat. Efter straffet, som avtjänades med fotboja i hemmet, blev han omvald till borgmästare. I våras avgick han för att satsa på en plats i senaten, men i augusti förbjöd valmyndigheten honom att ställa upp eftersom rikspolisen avslöjat att han försnillat 1,2 miljarder kronor från kommunens hälsobudget.
Washington Reis är en Bolsonaros främsta allierade i delstaten Rio de Janeiro med 15 miljoner invånare. Tillsammans kliver de upp på en scen som ställts på det största torget i Duque de Caxias. Publiken, som består av tusentals Bolsonaro-anhängare i gulgröna kläder, jublar. Bolsonaro och Washington Reis vinkar åt publiken på torget. Anhängarna vinkar tillbaka.
-Bolsonaro är vår man. Han står upp för kristna värderingar, säger Virginia da Silva, 39.
Hon arbetar i en klädesbutik.
-Min son är tolv år. Jag vill inte att han ska utsättas för någon genusideologi i skolan. Min ideologi är Brasilien, säger hon och pekar på sin gulgröna tröja där det står ”Minha ideologia é o Brasil.”
Hon är frireligiös och har inget emot att milisen sköter säkerheten i favelorna. Hon föredrar milisen framför påtända tonårsgäng med maskingevär. Att milisen också är kopplad till frikyrkorna ser hon som en fördel. De ser till anhängarna till de afrobrasilianska religionerna candomblé och umbanda inte lyckas bygga tempel i förorten.
-Vi är kristna. Vi gillar inte häxkonst, säger Virginia da Silva.
In på scen kommer en pingstpastor i svart skjorta och svarta byxor. Han uppmanar publiken att be Fader vår tillsammans med honom. Valkampanjen förvandlas till ett väckelsemöte och den 67-årige Bolsonaro sluter sina ögon. Tillsamman vrålar de: AMEN! Sedan är det dags för nästa ingrediens i den brasilianska högernationalismen – att sjunga nationalsången.
En äldre man i grön militärtröja gör honnör när han sjunger. Han ser ut som en brasiliansk medlem i Proud Boys, Trumps stormtrupper. Runt halsen bär han en silvrig identitetsbricka från militären.
-Jag var Bolsonaros instruktör när han var fallskärmsjägare. Vi hoppade tillsammans, säger Murani Fonseca, 76.
Han har tagit med sig en banderoll till valmötet. Den visar en bild på när han hoppar fallskärm med en brasiliansk flagga i handen. Överst på banderollen står Bolsonaros valslogan ”Brasilien kommer först”.
-Jag hoppas Bolsonaro känner igen mig. Kanske bjuder han upp mig på scen, säger den pensionerade militären.
Han har gått på Bolsonaros retorik om att Brasilien kommer att bli ett nytt Venezuela om Lula da Silva vinner.
-Vänsterfolk kan man inte lita på. Det blir bara korruption, säger Murani Fonseca.
Trots att Lula da Silva släpptes ur fängelset efter ett och ett halvt år och att domarna mot honom har annullerats, eftersom de ansågs politiskt grundade, fortsätter hans politiska motståndare att kalla honom korrupt. Att Bolsonaro och hans familj är involverad i flera korruptionshärvor och misstänks ha köpt 51 lägenheter för svarta pengar blundar hans anhängare för.
-Det är mycket snack om de där lägenheterna. Jag tror det har gått rätt till, säger Murani Fonseca.
Inför den avgörande valomgången på söndag visar opinionsundersökningar att Bolsonaro har stöd av 47 procent av väljarna, men att Lula da Silva kan vinna med 53 procent.
-Marginalen kommer inte att bli stor, men jag tror Lula vinner, säger statsvetaren Mauricio Santoro.
Problemet är vad Bolsonaro tänker göra om han förlorar.
-Troligtvis kommer han att hävda valfusk, vilket kan leda till att hans mest extrema anhängare attackerar valmyndigheten eller Högsta domstolen. En del kommer beväpna sig. Det kan bli våldsamt. Men Lula kommer att kunna sväras in. Det blir ingen militärkupp.
TEXT OCH FOTO: HENRIK BRANDÃO JÖNSSON
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.