Centerpartiet är beredda att lagstifta om sänkta lägstalöner för nyanlända. Vad är nästa steg?
Inför sina kommundagar, som drar igång i dag, har Centerpartiet presenterat en rad förslag för att förbättra integrationen. Och partiet förnekar sig inte.
I en intervju i P1 morgon med partiets partisekreterare Michael Arthurson, återvänder han till C-kravet, nej förlåt FÖRSLAGET, om sänkta lägstalöner.
Det är ett haveri att lyssna på. Under intervjun lyckas Arthursson inte att precisera vilken typ av jobb han tror ska växa med sänkta ingångslöner. Han kan heller inte säga vilken lönenivå han tycker är rimlig – det är upp till parterna att bestämma.
För det är nämligen inte politikernas sak att sätta löner, bedyrar Arthursson, men det är dags att ompröva de system och sanningar som finns kring svenska modellen. Det är arbetsmarknadens parter som bestämmer lön och villkor, men Centerpartiet vill »politiskt stöta på«.
Några timmar senare meddelade partiledaren Annie Lööf att C visst är beredda att lagstifta om lägre löner för nyanlända. Eller rättare sagt, lagstifta om vad hon kallar »ingångsjobb« – förutsättningar för jobb för med sänkt skatt och sänkta arbetsgivaravgifter. Och sänkt lön.
Centerpartiet vill inte bara att nyanlända ska arbeta till lägre lön, de vill även undergräva den svenska modellen genom att lagstifta om lönenivåer.
Vi tar det igen. Centerpartiet kan alltså tänka sig att lagstifta om att en grupp människor, vars gemensamma nämnare är att de invandrat till Sverige, ska få lägre löner. Det känns minst sagt unket.
Konsekvensen blir även att sänkta lägstalöner numera handlar om mycket mer än att skapa ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden. Det väcker frågan om det grundläggande människovärdet, om lika arbete ska ge lika betalt. För vad är annars nästa steg?
Ivrarna för sänkta lägstalöner vill kanske ha det som i Saudiarabien, där gästarbetare lever i ett rättslöst parallellsamhälle bredvid de rika medborgarna. Är det en sådan start flyktingar ska få i Sverige?
Ska nyanlända inte bara vänta sig sämre lön och sämre välfärd, som Moderaterna föreslår? Ska deras barn även få sämre skolgång då deras föräldrar inte bidrar i lika hög utsträckning till skatteintäkterna (på grund av lägre löner)?
Ska vi bygga kategoriboenden, så kallad social housing, så att de med lägre inkomster (läs nyanlända) rent faktiskt kan tvingas bosätta sig i avgränsade områden?
Och när börjar vi göra skillnad på människor i det offentliga rummet, så som kollektivtrafiken?
Ja, jag drar på stora växlar, men i bland går det snabbt. Höstens omsvängning i asylpolitiken visar hur kvickt inte bara förändringar i politiken kan ske, utan även skifte i värderingar.
LO har redan reagerat. För att citera organisationen:
»Vi VÄGRAR teckna kollektivavtal efter etnicitet«.
Det är den enda rimliga inställningen till Centerpartiets förslag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.